Examenul preanestezic este util femeilor care se pregătesc de naş-terea prin cezariană, dar şi tuturor celor care urmează să aibă o inter-venţie chirurgicală. Acesta se realizează de către medicul anestezist şi are rolul de a culege informaţii medicale despre pacienta în cauză.
Pe lângă observarea directă a unor elemente de natură patologică în urma investigaţiilor de tipul analizelor sanguine, EKG etc., acest examen include şi un interviu, în care pacienta răspunde la întrebări direct şi prin completarea unui formular ce vizează diverse boli, antecedente anestezice, alergii etc.
„Toate datele obţinute creează un ansamblu complet în ceea ce priveşte starea de sănătate a pacientei, pe baza căruia, anestezistul poate stabili tipul de anestezie şi evoluţia intra şi postoperatorie a pacientei.
De multe ori, pacienţii au o frică mai mare de anestezie decât de intervenţia chirurgicală în sine şi pe bună dreptate: pe lângă manevrele anestezice, medicul anestezist dozează medicamentele administrate în funcţie de greutate, alte boli preexistente, etc., monitorizează funcţiile vitale şi le menţine în limite corespunzătoare”, precizează specialiştii Spitalului privat Euromaterna.
Examenul preanestezic înlătură multe din fricile pacientelor, pe de o parte, iar pe de altă parte le şi răspunde la multe întrebări despre posibilele efecte secundare ale anesteziei, precum şi despre ce presupune procedeul în sine.