08 August 2018
884 accesări
0 comentarii

Toată lumea știe că efectele alcoolului asupra organismului pot fi, uneori, devastatoare. Mai mult decât atât, alcoolul este implicat în producerea a peste 200 de boli diferite, cum ar fi tulburările neuropsihiatrice (epilepsie, depresie, anxietate), boli digestive (ciroză hepatică alcoolică, pancreatită), cancere (de tub digestiv și sân), boli cardiovasculare, sindrom alcoolic fetal, diabet zaharat, boli infecțioase (pneumonie, tuberculoză), traumatisme ș.a.m.d.

Potrivit medicilor de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, pe lângă impactul asupra sănătății, consumul excesiv de alcool poate avea consecințe sociale dramatice: probleme relaționale (deteriorarea relațiilor familiale, separare, divorț, abuz și neglijare a copiilor), pierderea prietenilor, dificultăți materiale, pierderea locului de muncă, pierderea locuinței, excludere socială, probleme legale (amenzi, închisoare), comportament sexual nepotrivit.

La ora actuală, Organizația Mondială a Sănătății definește consumul excesiv de alcool ca fiind consumul a cel puțin 60 grame alcool pur la bărbați sau 40 grame alcool pur la femei, cel puțin o dată în ultimele 30 de zile. În alte studii, consumul dăunător este descris ca fiind consumul a cel puțin cinci băuturi alcoolice cu o ocazie, cel puțin o dată unele în ultimele 30 de zile.

România ocupă locul cinci în topul țărilor cu un model de consum de alcool de tip excesiv, locul trei în Uniunea Europeană după cantitatea de alcool consumată și locul doi în rândul țărilor cu cel mai dăunător model de consum. Băutura preferată a românilor este berea.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU