Consumul laptelui nepasteurizat sau al cărnii infestate cu bacteria brucella produce o boală parazitară ce poartă denumirea de bruceloză.
Această afecţiune poate fi transmisă şi bebeluşilor, în cazul în care mama consumă alimente infestate.
„Provocată de o serie de bacterii brucella, provenite din produse lactate sau carne infestată, bruceloza este o infecţie extrem de agresivă ce se manifestă prin febră, transpiraţie, dureri articulare, abdominale sau în piept, oboseală, ameţeli, dureri de cap, iritabilitate, scădere în greutate, tuse, dificultăţi de respiraţie, splină şi ficat mărite.
Mămicile care alăptează pot transmite infecţia şi bebeluşilor. De asemenea, infecţia mai poate fi transmisă pe cale sexuală.
Această infecţie se tratează printr-o combinaţie de antibiotice care se administrează pe o perioadă de cel puţin şase săptămâni.
Depistarea rapidă a bolii şi administrarea tratamentului previne o mulţime dintre complicaţiile asociate acestei infecţii: boli cardiovasculare, afectarea oaselor, boli pulmonare sau gastrointestinale”, a explicat dr. Gherghina Rizea, medic primar pediatru.