Tot mai mulţi constănţeni au ajuns la spital, în ultima vreme, cu diferite forme de cancer, în special cu cancer de colon. Trebuie precizat că boala se poate dezvolta în orice segment colonic, dar, de cele mai multe ori, atinge colonul sigmoid. Desigur, aceasta apare cel mai adesea la nivelul mucoasei şi se întinde apoi la celelalte straturi ale colonului, ajungând să le depăşească şi să invadeze organe vecine din abdomen.
Tumorile colonice pot fi benigne, adică non canceroase, sau maligne (canceroase), care au o creştere rapidă şi tendinţa de a invada şi alte organe. Din nefericire, în aceste cazuri, pot apărea metastazele, întrucât celulele canceroase care evadează din tumora primară şi care colonizează un alt organ (ficat, plămân) dezvoltă acolo noi tumori, secundare, respectiv metastaze.
„Din păcate, scade tot mai mult vârsta celor care reprezintă formaţiuni tumorale care vin în faze avansate ale bolii, în general cu metastaze. Pentru mine, aceasta este o chestiune alarmantă. Este clar că patologia malignă predomină, la fel ca şi alt gen de tulburări digestive. În privinţa tumorilor digestive, însă, cele mai frecvente sunt tumorile colonice şi cele rectale, care le-au depăşit pe cele gastrice. La femei, în schimb, predomină cancerul de sân şi cel de col uterin. Oricum, problema este că, în ultima vreme, au apărut tot mai frecvent tumorile cu localizări multiple, cum ar fi cancer de col uterin, combinat cu cel de ovare sau cancer de sân cu cancer de colon”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, dr. Ion Aşchie, medic chirurg.
Înainte de toate, a subliniat specialistul, cancerul de colon este pe primul loc în privinţa neoplasmelor tubului digestiv.
Totuşi, dacă acesta este descoperit într-un stadiu incipient, pacientul îşi poate reveni complet, dar, dacă se află într-un stadiu avansat al bolii, atunci soluţia terapeutică pentru care se optează nu este curativă, ci paliativă.