18 Decembrie 2015
11177 accesări
0 comentarii

Nopţile nedormite şi oboseala acumulată de-a lungul timpului se aştern pe chipul nostru sub forma unor cearcăne adânci. De cele mai multe ori, cearcănele sunt un simptom al oboselii la adulţi, însă şi copiii le pot avea. Cauzele lor pot fi multiple, de la prea multe ore petrecute în faţa televizorului sau calculatorului, la boli grave ce necesită tratament imediat.

În unele cazuri, cearcănele sunt ereditare. O piele foarte albă şi foarte fină în jurul ochilor copiilor poate da impresia prezenţei cearcănelor. Totuşi, există şi situaţii în care ele sunt un simptom al unei probleme mai mult sau mai puţin grave.

„Cearcănele la copii pot avea foarte multe cauze. Ele pot fi un simptom al parazitozelor, anemiei, sindromului de oboseală cronică sau al infecţiilor de tipul sinuzitelor. De asemenea, cearcănele la copii pot fi puse pe seama tulburărilor de somn, problemelor cu tiroida sau chiar a bolilor cronice”, declară dr. Anca Sima, medic primar pediatrie.

De asemenea, cearcănele pot fi un semn de deshidratare, care, la rândul său, poate fi consecinţa altor afecţiuni.

Cea mai frecventă cauză a cearcănelor la copii este congestia nazală, care se manifestă prin creşterea în volum a vaselor sangvine din jurul ochilor, fapt ce dă un aspect întunecat pielii. Con-gestia nazală poate fi provocată de un guturai sau de o alergie.

Cearcănele mai pot fi cauzate de sinuzite cronice, de răceli recurente sau de respiratul frecvent pe gură, din cauza polipilor nazali măriţi.

Tratamentul cearcănelor

Majoritatea părinţilor care observă cearcăne în jurul ochilor copiilor cred că acestea sunt pro-vocate de lipsa de vitamine şi minerale sau de odihna insufi-cientă. Aşa că decid să administreze celor mici diverse suplimente alimentare, fără a şti că cearcănele pot ascunde probleme mult mai complexe. Medicii ne sfătuiesc să nu tratăm singuri sau cu superficialitate cearcănele la copii.

„Tocmai pentru că în spatele cearcănelor se poate ascunde o varietate de afecţiuni, mai mult sau mai puţin grave, recomand părinţilor să se prezinte cu cei mici la medic pentru investigaţii”, precizează dr. Anca Sima.

De obicei, atunci când prevestesc o boală gravă, cearcănele sunt însoţite şi de alte simptome. Este important ca medicul pediatru să le analizeze şi, ţinând cont de ele, să recomande efectuarea unor teste speciale.

Nu neglijaţi cearcănele la copii. Indiferent dacă există sau nu şi alte semne ale unei afecţiuni mai grave, prezentaţi-vă cu cel mic la cabinetul medical, pentru a elimina orice suspiciune şi pentru a rezolva problema cât mai curând.

Cearcănele fără o cauză gravă pot fi evitate

Spre deosebire de adulţi, copiii nu ar trebui să aibă motive să fie obosiţi. Asiguraţi-vă că cel mic bea apă suficientă, consumă legume şi fructe şi doarme cel puţin opt ore pe noapte. Limitaţi orele petrecute în faţa ecranului şi încurajaţi-vă copilul să aibă activităţi în aer liber. Mişcarea şi jocurile interactive vor reduce riscul de insomnie şi contribuie la întărirea sistemului imunitar.

Taguri articol: copilul boli şi afecţiuni cearcăne

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Alexandra Zamfir