Persoanele care obişnuiesc să mestece multă gumă, fumătoare, cele care consumă frecvent băuturi acidulate sau care mănâncă prea repede şi vorbesc mult în timpul meselor riscă să facă o afecţiune denumită aerofagie.
Boala apare atunci când grupurile de persoane mai sus menţionate înghit foarte mult aer. Acesta ajunge în stomac, îl umflă, ducând la simptome neplăcute, precum durerile de stomac ori eliminarea aerului din stomac pe gură (eructaţie). Pe de altă parte, aerofagia poate fi o afecţiune caracterizată de flatulenţa excesivă, nu de eructaţii.
„Există şi cazuri în care înghiţirea aerului în exces poate fi din cauza nervozităţii, dar poate fi şi un simptom al intoleranţelor alimentare (exemplu: intoleranţă la lactoză). Cele mai cunoscute simptome ale aerofagiei sunt umflarea abdomenului (meteorism), eructaţii, reflux gastro-intestinal, senzaţie de saţietate. Pentru a vindeca această afecţiune, este necesar să se renunţe la obiceiurile care o provoacă. De asemenea, este necesar să se schimbe stilul de viaţă şi dieta”, explică dr. Tiberiu Tofolean, specialist gastroenterologie.
Aerofagia afectează enorm viaţa persoanelor afectate, deoarece simptomele acestei boli sunt extrem de deranjante, intervenind cu viaţa şi activitatea socială a persoanelor suferinde.
În cazul în care aţi renunţat la obiceiurile care ar putea cauza aerofagia, iar simptomele de boală nu dispar, apelaţi la un specialist gastroenterolog, pentru investigaţii suplimentare.