La un moment dat, fiecare femeie ajunge la menopauză, stare care semnifică sfârşitul menstruaţiei şi, implicit, încetarea producerii de ovule. De asemenea, menopauza este un proces firesc, pe care unele femei nu-l resimt decât foarte puţin ca pe ceva neplăcut, dar care pe fondul unor probleme preexistente, cum ar fi stresul, oboseala, bolile deja instalate, poate crea destule neplăceri. Dr. Emilia Toma precizează că
menstruaţia, atunci când se instalează menopauza, poate înceta brusc, dar este mai probabil ca ciclul să apară cu o frecvenţă din ce în ce mai redusă, până la dispariţia completă a acestuia.
Care sunt simptomele ce ne dau de veste că se apropie menopauza? În primul rând, reprezentantele sexului frumos se confruntă cu bufeuri, uneori însoţite de transpiraţii abundente. „Majoritatea femeilor care sunt la menopauză se plâng de valuri de căldură pe care le simt, ameţeli, transpiraţii cauzate de scăderea nivelului de estrogen şi nu numai. Din fericire, acestea nu durează foarte mult. Aceste bufeuri se manifestă ca o senzaţie intensă de căldură, care porneşte de cele mai multe ori din zona pieptului, fiind adesea însoţită de transpiraţii, înroşirea pielii, palpitaţii şi ameţeli. În general, nu durează mai mult de câteva minute, însă pot apărea oricând, indiferent de momentul zilei sau de locul în care se află femeia”, a explicat medicul.
În acelaşi timp, ovarele îşi încetinesc treptat activitatea, iar dezechilibrele hormonale generate de această încetinire a funcţiilor ovarelor pot provoca sângerări ce pot dura până la zece zile. În plus, în urma sângerărilor abundente pot apărea carenţe de fier şi stări de epuizare fizică.