Paradontoza este o boală imprevizibilă, care poate apărea în episoade, cu semne şi simptome severe, care alternează cu perioade în care pare că evoluţia sa este una bună sau cu semne care indică că aceasta ar fi dispărut complet. Specialiştii spun că există şi forme agresive ale paradontozei, ce pot afecta şi persoane tinere, cauzând deteriorări rapide ale dinţilor şi gingiilor.
Aceştia au adăugat că apariţia parodontozei are la bază placa bacteriană, adică un film de substanţă invizibilă şi lipicioasă, care se formează când bacteriile ce se află tot timpul în cavitatea orală interacţionează cu amidonul şi zaharurile din alimente.
Totuşi, trebuie menţionat că, deşi placa bacteriană este îndepărtată atunci când ne spălăm pe dinţi, aceasta se reformează foarte repede, de obicei într-o zi. Dacă aceasta rămâne pe dinţi mai mult de 2-3 zile, se poate mineraliza sub gingia din vecinătatea dintelui, formându-se astfel tartru.
La rândul său, tartrul dentar reprezintă acea substanţă dură de culoare albă ce face îndepărtarea plăcii bacteriene şi mai dificilă.
Din nefericire, tartrul nu poate fi îndepărtat prin simplul periaj al dinţilor. Mai rău, cu cât tartrul şi placa bacteriană stau mai mult pe dinţi, cu atât mai mult creşte nivelul iritativ al gingiei, apărând astfel gingivita, ce poate evolua spre parodontoză.