Dacă până acum vi s-a părut că identificaţi o vagă asemănare între varză, conopidă şi broccoli, trebuie să ştiţi că au mai multe în comun decât arată la prima vedere. Toate fac parte din aceeaşi familie, a cruciferelor, şi conţin substanţe fitochimice, vitamine, minerale, precum şi fibre, atât de importante pentru buna funcţionare a metabolismului.
Specialiştii în nutriţie ne recomandă să consumăm săptămânal câteva porţii de crucifere datorită beneficiilor pe care le aduc sănătăţii.
Combat stresul oxidativ
Potrivit dr. Monica Grasa, medic specialist în diabet şi nutriţie, „cruciferele sunt legume recunoscute ca fiind antioxidante prin conţinutul lor de fitonutrienţi”. Consumul lor reduce stresul oxidativ, o supraîncărcare cu radicali liberi care provoacă îmbătrânirea prematură a celulelor organismului şi instalarea cancerului.
Este recomandat să consumăm cruciferele în stare crudă sau doar puţin preparate la abur pentru a beneficia de toţi fitonutrienţii atât de beneficii pentru sănătate.
„Legumele crucifere conţin fier, calciu, vitamine din complexul B. Consumate în stare crudă, păstrează o valoare nutritivă mai puternică”, declară dr. Monica Grasa.
Scad riscul de cancer şi de boli cardiovasculare
Unul dintre principalele motive pentru care ar trebui să consumăm crucifere este acela că reduc riscul de cancer.
Potrivit Institutului American de Cercetare a Cancerului, mai multe componente ale cruciferelor au fost legate de riscurile scăzute de cancer. Unele s-au dovedit capabile să oprească dezvoltarea celulelor canceroase din tumorile mamare, tumorile uterine, pulmonare, ale colonului, ficatului şi colului uterin.
Studiile de laborator au arătat că unul dintre fitochimicalele ce se regăsesc în crucifere – sulforafanul – poate stimula enzimele organismului care detoxifică substanţele carcinogene înainte ca acestea să deterioreze celulele organismului.
Datorită conţinutului de vitamine din complexul B, dietele bogate în legume crucifere vă pot proteja împotriva bolilor cardiovasculare.
Vă scapă de kilogramele în plus
Nu de puţine ori, consumul de varză a fost asociat cu dietele de slăbit. Cruciferele, în general, contribuie la eliminarea kilogramelor nedorite, datorită conţinutului de fibre, dar şi de minerale, precum calciul.
Dr. Monica Grasa recomandă consumul de legume crucifere celor care doresc să slăbească, tocmai datorită valorii nutritive puternice oferite de acestea. Astfel, în loc să vă înfometaţi sau să apelaţi la produsele dietetice din comerţ, a căror calitate este uneori îndoielnică, alegeţi soluţia naturală oferită de aceste legume. În plus, veţi beneficia şi de celelalte efecte pozitive ale consumului de crucifere asupra organismului.