Asociaţia Română pentru Intoleranţa la Gluten (ARIG) a lansat, ieri, de Ziua Internaţională a Bolii Celiace, strategia pentru următorul an, care cuprinde dezvoltarea proiectului pentru Legea Celiacului, creşterea gradului de informare asupra bolii pentru o diagnosticare rapidă şi corectă, organizarea de grupuri suport pentru pacienţi, elaborarea primului Ghid de produse „Gluten Free” din România, iniţierea colaborării cu producătorii de alimente pentru crearea de linii de producţie separate, pentru produsele fără gluten (fără pericolul contaminării) şi etichetarea corespunzătoare a acestora.
Misiunea ARIG este de a creşte calitatea vieţii pentru persoanele cu boală celiacă, marginalizate social, din cauza dietei restrictive şi a costului ridicat al acesteia (dieta fără gluten creşte costul coşului lunar pentru o familie cu aproximativ 50%).
Singurul tratament pentru boala celiacă este dieta strictă fără gluten. Boala celiacă nu se vindecă niciodată, însă pacienţii pot avea o viaţă normală dacă respectă regimul, starea lor de bine fiind condiţionată de excluderea totală a glutenului din alimentaţie. Evitarea contaminării joacă cel mai important rol în respectarea regimului.
Potrivit estimărilor Centrului Regional de Management al Bolii Celiace, aproximativ 30.000 de copii din Romania au boala celiacă.
„Pentru a ne asigura că drepturile copiilor cu boală celiacă sunt respectate, am iniţiat colaborarea cu Inspectoratul Şcolar General, alături de care ne dorim derularea unei campanii de informare în şcoli despre boala celiacă, în anul şcolar 2017-2018. La Constanţa, numărul copiilor înregistraţi, anual, cu boală celiacă este de peste 30, iar numărul adulţilor nu se cunoaşte”, au declarat reprezentanţii ARIG.
Dr. Adriana Luminiţa Bălaşa, medic primar pediatru, supraspecializare în gastroenterologie pediatrică, recomandă persoanelor cu simptomele enumerate mai sus să se adreseze medicilor de familie pentru a obţine bilet de trimitere către Secţia de Gastroenterologie a Spitalului Judeţean Constanţa.