17 Decembrie 2016
2206 accesări
0 comentarii

Una dintre cele mai frecvente boli dermatologice, care afectează copiii, mai ales bebeluşii, este dermatita atopică. Specialiştii spun că aproximativ un sfert dintre copii se nasc cu predispoziţie pentru piele atopică. Simptomele se manifestăla bebeluşii până într-un an, mai ales între 2 şi 6 luni.

De obicei, simptomele dermatitei dispar după vârsta de 5 ani, dar, la unele persoane, afecţiunea poate recidiva, la maturitate.

„Cauzele dermatitei nu se cunosc cu exactitate, dar factorul ereditar este primul de luat în calcul. Se adaugă factorii de mediu (căldură, frig, poluare), stresul, factorii infecţioşi şi anumiţi alergeni: aeroaler-geni (polen, păr de animale, acarieni) şi alergeni alimentari. Mulţi dintre copiii cu dermatită atopică pot dezvolta şi alte forme de manifestări atopice (conjunctivite alergice, rinite alergice, astm bronşic alergic). Dermatita atopică se manifestă, în principal, prin uscăciunea tegumentelor şi mâncărime, însoţite de apariţia unor pete roşiatice sau a unor cojiţe (scuame sau cruste) la nivelul feţei şi pielii capului, dar şi pe membre şi trunchi. Uneori, leziunile se pot suprainfecta şi apar vezicule sau supuraţii. Mâncărimea determină agitaţie, se intensifică în timpul nopţii şi poate afecta somnul copilului. Trebuie împiedicată scărpinarea (unghiuţele trebuie tăiate cât mai scurt, se pot pune mănuşi pe timpul nopţii), pentru că aceasta agravează pruritul, tegumentele se îngroaşă, capătă o nuanţă maronie”, explică dr. Oana Barbu, medic pediatru.

Cel mai bun tratament pentru ameliorarea simptomelor dermatitei atopice este îngrijirea adecvată a pielii, însă, un tratament propriu-zis, care să vindece dermatita atopică, în prezent, nu există.

Sfaturi pentru îngrijirea bebeluşilor

Toţi părinţii trebuie să ştie că, pentru spălarea pielii bebeluşului, trebuie să folosească săpunuri sau şampoane pentru piele sensibilă, fără parfum, alcool, coloranţi şi parabeni. Temperatura apei de baie trebuie să fie apropiată de cea a corpului, 37 - maxim 38 de grade Celsius, iar băile fierbinţi şi prelungite trebuie evitate.

„După baie, pielea copilului trebuie uscată prin tamponare cu un prosop moale. Este indicat a se folosi creme sau loţiuni de corp emoliente, speciale pentru piele atopică, ori de câte ori este nevoie, în special atunci când se observă că pielea devine uscată. Hainele copilului, în special cele care vin în contact direct cu pielea, trebuie să fie moi, din bumbac şi trebuie evitat contactul cu materialele sintetice sau cu lâna, care irită pielea. Pentru spălarea hainelor şi a lenjeriei de pat se poate folosi un detergent hipoalergenic, fără balsam sau înălbitor. A se clăti bine hainele pentru a îndepărta orice urmă de detergent şi rufele trebuie călcate cu fierul bine încălzit“, mai spune medicul pediatru.

„Transpiraţia determină iritaţia pielii“

De asemenea, părinţii trebuie să îl ferească pe copil, pe cât posibil, de expunerea la praful de casă, la temperaturile extreme (îmbrăcăminte adecvată, pentru a nu se supraîncălzi, transpiraţia determină iritaţia pielii şi accentuează mâncărimea) şi la fumul de ţigară.

„Sugarii, alăptaţi mai mult de 6 luni, par să fie mai bine protejaţi împotriva dermatitei atopice decât cei hrăniţi cu formulă de lapte, dar mama trebuie să evite consumul alimentelor iritante (ardei iute, ceapă, usturoi, ceai negru sau cafea). În fazele acute, pot fi recomandate unguente cu substanţe antiinflamatoare - corticoizi (pe perioade scurte şi numai pe zonele cu dermatită) şi antihistaminice (medicamente ce reduc senzaţia de mâncărime). Pentru orice nelămurire, recomand ca părinţii să se adreseze medicului curant“, conchide medicul specialist.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii