18 Septembrie 2017
8895 accesări
3 comentarii

Se ştie că bolnavii de inimă şi mai ales cei care au suferit deja un infarct trebuie să aibă un regim de viaţă organizat, fără eforturi fizice foarte mari. Într-un cuvânt, ei trebuie să fie mai atenţi la viaţa lor.

Ana Maria Tănase, consultant în nutriţie este de părere că alimentaţia şi activitatea fizică constantă stau la baza prevenţiei bolilor cardiovasculare. Aşadar, cardiacii trebuie să ştie ce să consume şi cum să se mişte dacă nu vor ca boala să recidiveze sau să aibă şi alte probleme.

În primul rând, ei sunt rugaţi să îşi facă timp pentru cinci mese pe zi, trei mese principale şi două gustari, iar cina să fie luată înainte de ora 20.00. Desigur, ei trebuie să facă activitate fizică de intensitate medie, timp de 1 - 1,5 ore de 3- 4 ori pe săptămână. Spre exemplu: mers pe jos alert, bicicletă, urcatul scărilor, înotul, aquagym.

Înainte de toate, însă, cardiacii îşi vor începe ziua cu un pahar de apă cu lămâie, care ajută la alcalinizarea organismului şi le dă o stare de bine. Apoi, la micul dejun ei ar trebui să aleagă proteinele uşoare, cum ar fi iaurtul, brânza slabă, albuşul de ou şi carnea albă, combinate cu legume de culoare verde şi 1-2 felii de pâine integrală uşor prăjită. În ceea ce priveşte gustările, ei vor putea opta pentru consumul fructelor, cu o mică cantitate de zaharuri şi multe fibre, cum ar fi fructele de pădure, mărul verde, kiwi şi ananas sau lapte fermentat degresat, cum ar fi iaurtul, kefirul, sana.

Totodată, în prima parte a zilei, puteţi aborda şi sâmburii, cum ar fi nucile, migdalele şi caju, dar în cantitate mică, 8-10 bucăţi. Prânzul poate consta într-o supă de legume sau o salată fără ulei, cu sau fără carne, preferabil din legume proteice: fasole verde, linte, năut, brocoli sau ciuperci.

Seara, cina trebuie să fie una uşoară şi săţioasă, care să ne ajute să dormim cât mai bine. Ca urmare, se recomandă peşte alb sau omletă din albuşuri, cu legume.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU