Fiecare femeie se informează atunci când vrea să rămână însărcinată şi începe să își schimbe stilul de viață și regimul alimentar, care este foarte important atunci când ne dorim un copil. Specialiștii Spitalului de Obstetrică și Ginecologie „Euromaterna” vă sfătuiesc să consumaţi fructe şi legume, să vă feriţi de mâncarea procesată ş să vă asiguraţi că nu duceţi lipsă de cereale integrale, proteine slabe şi lactate.
Ce se întâmplă dacă mâncaţi anumite alimente în diferite etape ale ciclului menstrual? Vă pot creşte fertilitatea? Unii experţi spun că da!
Aceştia afirmă faptul că fazele diferite ale ciclului necesită, ca şi corpul femeii să producă tipuri diferite de hormoni.
Aşadar, dacă o femeie vrea să crească şansele de a rămâne gravidă, poate consuma alimente care sunt avantajoase fiecărei etape în parte.
Spre exemplu, specialiştii în nutriţie spun că există o serie de alimente care pot ajuta la conceperea unei sarcini, adaptate celor patru etape ale ciclului menstrual: menstruaţia, faza foliculară, ovulaţia şi faza luteală.
Astfel, când apare menstruaţia, este posibil să aveţi crampe, să vă simţiţi balonată şi obosită. De asemenea, puteţi pierde din rezervele de fier ale organismului prin sângerare. Astfel, menstruaţia este un moment bun pentru a consuma alimente bogate in fier. În această categorie intră: carnea, fasolea, peştele, legumele cu frunze verzi şi seminţele. Aceste alimente sunt bogate în fier, proteine sau ambele şi vă sunt necesare, mai ales dacă suferiţi de endometrioză sau sângeraţi abundent.
„Peştele, seminţele şi frunzele verzi au şi proprietăţi antiinflamatorii, care ajută la diminuarea crampelor, încurajând un flux sanguin sănătos. Un alt sfat: mâncaţi ardei gras, roşii, broccoli, kiwi, citrice şi alte tipuri de alimente bogate în vitamina C, care ajută la absorbţia fierului din fasole, cerealele integrale şi cele fortificate”, au subliniat medicii de la „Euromaterna”.
Apoi, în timpul fazei foliculare, corpul munceşte din greu pentru a forma foliculul dominant, iar nivelul estrogenului este în creştere. Din nefericire, au subliniat specialiştii, femeile care suferă de fibrom sau endometrioză au deseori prea mult estrogen în organism. Aşa că, legumele crucifere cum ar fi broccoli, varza kale, varza şi conopida sunt cele mai potrivite, întrucât conţin fitonutrientul di-indolylmethane (DIM), care poate ajuta femeile să metabolizeze estrogenul mai bine. Ţineţi cont să adăugaţi în alimentaţie şi ulei de măsline, avocado, nuci şi seminţe. Acestea sunt bogate în vitamina E, care se găseşte în fluidul foliculului ce găzduieşte ovulul. Pe măsură ce vă apropiaţi de ovulaţie, corpul necesită un aport mai mare de vitamina B şi alţi nutrienţi, care să ajute la eliberarea ovulului şi care susţin implantarea. Tocmai de aceea, zincul ajută la divizarea celulelor şi la producţia de progesteron, iar vitamina C se găseşte în cantităţi mari în folicul, după eliberarea ovulului, putând să contribuie, de asemenea, la producţia de progesteron. Nu în ultimul rând,
frunzele verzi, cerealele integrale, ouăle, leguminoasele, carnea, peştele (sau suplimentele pe bază de ulei de peşte) şi apa vă ajută.