03 Mai 2018
1167 accesări
0 comentarii

Glicemia constituie o mare problemă de sănătate, atunci când nu este controlată. Mai mult decât atât, nivelul ridicat al zahărului din sânge poate duce la apariţia a numeroase complicaţii, printre care diabetul, care este din ce în ce mai răspândit.

Potrivit dr. Mihaela Iftene, medic specialist diabetolog şi nutriţionist, acestea se întâmplă, în special, din cauza alimentaţiei nepotrivite, foarte bogată în sare şi zahăr şi a înmulţirii numărului de persoane obeze. Vestea bună, a adăugat medicul, este că acum aveţi posibilitatea să preveniţi această boală cronică. Tocmai de aceea, este foarte important să cunoaşteţi bine diabetul şi să aflaţi cât mai multe informaţii pentru a recunoaşte simptomele şi a interveni la timp.

În primul rând, trebuie să ştiţi că glicemia se măsoară fie în sângele venos, în cursul clasicei „luări de sânge” (glicemia venoasă), fie în sângele capilar, după o mică înţepătură în vârful degetului (glicemie capilară), o picatură de sânge fiind întinsă pe o bandă reactivă. În acest fel, măsurarea este stabilită fie prin compararea culorii obţinute cu o scară de culori, fie prin citire directă, banda fiind introdusă într-un mic aparat numit autoanalizor.

De precizat că valoarea normală a glicemiei este cuprinsă între 4,4 milimoli pe litru şi 6,7 milimoli pe litru (adică între 0,8 şi 1,2 grame pe litru) luată pe nemâncate şi de cel puţin 6,7 milimoli pe litru (1,2 grame pe litru) la două ore după luarea unei mese.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU