Ceaiul de merișoare este indicat, deseori, de medici, întrucât această băutură nu doar că este delicioasă, dar conține numeroși antioxidanți și alți compuși bioactivi care sprijină sănătatea. Licoarea este preparată din frunzele uscate ale plantei, dar, în același timp, pot fi folosite și fructele uscate pentru a-i conferi o aromă mai plăcută. Potrivit specialiștilor, frunzele acestei plante conțin flavonoide, antocianine și procianidine. De asemenea, li se atribuie efecte antiinflamatorii, cardioprotectoare și neuroprotectoare. La fel ca alte băuturi pe bază de plante, ceaiul de merișoare este cunoscut pentru aplicațiile sale medicinale și este folosit, în multe cazuri, pentru a calma stările de anxietate ori pentru a întări sistemul imunitar.
În plus, contribuie la reducerea colesterolului și elimină impactul negativ al radicalilor liberi asupra organismului. Compușii fenolici conținuți de frunze sunt de ajutor în întărirea sistemului imunitar. Din acest motiv, se obține o băutură ideală pentru a reduce riscul de gripă, răceli și infecții. Totodată, ceaiul de merișoare poate preveni sau ameliora diabetul și este o băutură sănătoasă care contribuie la controlul nivelului de glucoză din sânge. Mai mult decât atât, conținutul său de antocianină acționează pozitiv împotriva rezistenței la insulină și diabetului de tip 2. Rețineți, băutura trebuie utilizată fără îndulcitor.