19 Martie 2019
862 accesări
0 comentarii

În cazul în care nu ştiaţi, salvia are acţiune antinevralgică, hipoglicemiantă, coleretică, antisudorifică, depurativă, digestivă, neurotonică, astringentă, antiseptică, antioxidantă şi antiinflamatoare. Ceaiurile din această plantă se fac atât din frunze, cât şi din flori sau seminţe.

Pe vremuri, salvia era cunoscuta pentru proprietăţile sale medicale curative şi reprezenta încă de atunci unul dintre cele mai utilizate remedii naturiste şi nu numai. Printre efectele care i-au fost atribuite se numără vindecarea muşcăturilor de şarpe sau de insecte, tratament pentru păr, îmbunătăţirea fertilităţii la femei, diuretic, anestezic local pentru piele şi antihemoragic.

Întrebuinţările salviei, însă, nu au fost exclusiv medicinale, ea fiind o plantă tradiţională în bucătăria engleză (alături de alimente grase) şi italiană (de obicei alături de alimente uşoare - peşte, salate). Mai mult decât atât, în ultimii ani, planta a câştigat o reputaţie foarte bună în bucătăria internaţională şi continuă să fie folosită ca ingredient într-o mulţime de ceaiuri.

Frunzele de salvie sunt bogate în substanţe organice cu efecte pozitive asupra organismului uman. Ele conţin vitaminele A, C şi E, magneziu, zinc, fier, calciu, sodiu şi potasiu, dar şi un număr semnificativ de flavonoizi şi polifenoli, substanţe cu efecte puternic antioxidante, ce ajută la tratarea unei varietăţi de afecţiuni, având şi proprietăţi antibacteriale şi antiseptice.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU