Dacă ieri, 14 noiembrie a fost Ziua Mondială a Diabetului, astăzi, 15 noiembrie, se sărbătoreşte Ziua Naţională fără Tutun, care este marcată, în fiecare an, în a treia joi din luna noiembrie. Scopul acestei zile este atragerea atenţiei asupra impactului pe care îl are fumatul asupra sănătăţii oamenilor.
Totodată, Ziua Naţională fără Tutun oferă cadrul informării şi sensibilizării populaţiei cu privire la riscurile generate de consumul de tutun, precum şi a populaţiei nefumătoare cu privire la riscurile la care se supune prin inhalarea fumului de ţigară, aşa numitul „fumat pasiv”, alături de încurajarea acesteia din urmă de a-şi solicita dreptul la un aer fără fum de ţigară, prin respectarea prevederilor legale în vigoare.
Anul acesta, campania de informare - educare prilejuită de Ziua Naţională fără Tutun are ca scop reducerea prevalenţei fumatului în rândul tinerilor prin promovarea unui stil de viaţă fără tutun şi conştientizarea populaţiei generale cu privire la efectele nocive ale fumatului. Această campanie se va desfăşura în numeroase unităţi de învăţământ.
La ora actuală, în România, se fumează zilnic peste cinci milioane de pachete de ţigări, iar aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători, potrivit Societăţii Române de Pneumologie. Printre numeroasele avantaje ale renunţării la fumat se numără: creşterea speranţei de viaţă, scăderea riscului producerii unui infarct miocardic, scăderea riscului formării unei tumori maligne (canceroase), un mod de viaţă mult mai sănătos.