07 Noiembrie 2018
654 accesări
0 comentarii

Anual, foarte multe constănţence, dar şi femei din întreaga ţară sunt diagnosticate cu cancer de sân. Pentru multe dintre ele, tratamentul de bază constă în chimioterapie şi terapie hormonală, care are efecte adverse specifice, dar care pot fi ţinute pe loc cu ajutorul medicului.

Potrivit dr. Anastasia Duşu, medic de familie, cele mai frecvente efecte secundare ale medicamentelor sunt pierderea părului şi scăderea numărului de celule sanguine, care duce la anemie, sângerări şi infecţii. După terminarea curei, părul creşte la loc, iar numărul celulelor sanguine revine la normal.

Alte probleme includ, însă, reacţii alergice, cum ar fi roşeaţa sau iritaţiile, probleme cu nervii, care afectează mâinile şi/sau picioarele (neuropatie periferică), dând senzaţii de furnicături ale pielii, amorţeală şi durere. În acelaşi timp, pot apărea pierderea temporară a vederii sau alte tulburări oculare, ţiuitul în urechi şi modificări ale auzului, precum şi o tensiune scăzută sau senzaţia de greaţă, vomă, diaree.

Totodată, persoanele afectate pot acuza stări de pierdere a simţului gustului, pierderea apetitului, ritm cardiac scăzut, deshidratare, schimbări la nivelul unghiilor şi al pielii, umflarea şi inflamarea dureroasă a locului injecţiei, dureri de muşchi şi de încheieturi şi, nu în ultimul rând, convulsii şi oboseală. Desigur, mai pot apărea şi alte efecte secundare mai puţin frecvente, dar mai grave. Acestea se referă la accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic, afectarea rinichilor şi a ficatului.

De asemenea, sunt situaţii în care, în cazul femeilor tinere, care nu au intrat la menopauză, unele medicamente folosite în chimioterapie să declanşeze menopauza timpurie, prin oprirea producţiei de hormoni de către ovare.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU