Fii atent la primele semne ale obezităţii la copilul tău! Află care sunt cauzele şi de ce este indicat să iei cât mai repede măsuri, atunci când observi că ceva este în neregulă cu greutatea lui!
Potrivit specialiştilor de la Centrul medical Iowemed, obezitatea are două cauze cât se poate de clare: o dietă bogată în zahăr şi grăsimi şi lipsa exerciţiului fizic.
De cele mai multe ori, obezitatea se instalează atunci cand glanda endocrină nu funcţionează corect, dar şi pe fondul unor factori genetici.
„Potrivit studiilor, riscul cel mai mare pe termen lung este ca obezitatea din copilărie să continue şi în perioada de adult a pacientului, când greutatea poate da naştere unor complicaţii în ceea ce priveşte sănătatea. De asemenea, copiii supraponderali/obezi sunt copii care tind să se izoleze sau să fie izolaţi de colectiv, din cauza greutăţii pe care o au, iar acest lucru scade drastic încrederea în sine, vitală de altfel, în dezvoltarea lor ulterioară (ca persoane adulte). Din acest motiv, copiii supraponderali pot avea rezultate slabe la învăţătură, pe lângă alte probleme de comunicare şi socializare pe care le pot dezvolta”, explică specialiştii Centrului medical Iowemed.
Care sunt riscurile obezităţii la copii
Obezitatea nu este o boală, este un dezechilibru metabolic, care netratat sau nedepistată la timp, afectează pe termen lung pacientul. Mai mult decât atât, i se asociază următoarele afecţiuni: hipertensiune arterială (HTA); diabet tip II; rezistenţă la insulină; dislipidemie (anomalie a nivelului de lipide din sânge); apnee în somn; steatoză hepatică (probleme la nivelul ficatului).
Din fericire, soluţiile există, iar acestea sunt disponibile în cadrul Centrului medical Iowemed. În cazul obezităţii la copii, obiectivele sunt: scăderea în greutate, consiliere psihologică, exerciţii fizice. Ca forme de tratament, cele propuse de specialiştii Centrului medical Iowemed sunt: dieta personalizată hipocalorică, probiotice pentru refacere microbiome, tratament steatoza hepatică, scădere indice de masă corporală (IMC), scădere rezistenţă la insulină. La nivel clinic: creştere circumferinţă abdominală, Cantosis Nigrans, vergeturi, hepatomegalie.
„În cadrul Centrului medical Iowemed se pot face o serie de investigaţii specifice: Cholesterol; Triglyceride; HDL; LDL; Amilaze; TGP; TGO; Gama GT; Bilirubina; Electroforeza; Cortisol; T3,T4,TSH. De asemenea, prin aparatura de care dispunem, putem efectua o bioscanare a structurii corporale, apt INR, ecografie tiroidă şi abdomen general”, explică medicii specialişti.
Paşii pentru ca cel mic să revină la greutatea normală
Pasul 1: Conştientizarea problemei
Obezitatea nu este o boală şi nici un lucru de care trebuie să vă ruşinaţi, ca părinte. Acceptarea faptului ca cel mic poate fi supraponderal este primul pas inspre gasirea unei solutii.
Pasul 2: Stabilirea unei programări la medicul pediatru
Cu cât este depistată mai repede obezitatea, cu atât mai bine este pentru sănătatea copilului, dar şi pentru cea a familiei. Medicul pediatru este singurul care poate stabili un diagnostic şi un plan de tratament în ceea ce priveşte obezitatea.
Pasul 3: Efectuarea analizelor şi testelor necesare
Pentru stabilirea unui diagnostic şi începerea unui plan de tratament, este necesar ca cel mic să efectueze un set de analize şi teste. Niciuna din proceduri nu este dureroasă şi toate ajută la soluţionarea problemei şi punerea corecta a unui diagnostic.
Pasul 4: Stabilirea diagnosticului
Pasul 5: Începerea planului de tratament
Odată ce diagnosticul a fost stabilit, începe planul de tratament, care este unul de lungă durată. Obiectivul principal este aducerea copilului la o greutate normală, prin metode diversificate. Ca sugestie din partea specialiştilor, ar fi indicat să limitaţi timpul pe care copilul îl petrece în faţa televizorului sau a calculatorului în această perioadă. Trebuie să încurajaţi exerciţiul fizic, mişcarea în aer liber şi activităţi recreative.
La Centrul Medical Iowemed, specialiştii îi pot ajuta pe copiii care confruntă cu această problemă de sănătate să revină la greutatea normală, după efectuarea unor teste preliminare şi stabilirea unui plan nutriţional adecvat.
Pentru mai multe informaţiii, programări şi consiliere, apelaţi numărul de telefon 0241.962.