Din păcate, beneficiile pe care le aduce ciocolata prin conţinutul de pudră de cacao nu înseamnă că o putem mânca fără oprire şi în orice cantitate. Există însă și ciocolată care este benefică pentru organism, întrucât aceasta conţine un procent de peste 75% de cacao integrală şi anume cea care îşi păstrează cele mai multe dintre beneficiile din pudra de cacao, respectiv cea neagră, fără adaosuri de grăsimi, făcută din cacao integrală.
Boabele de cacao nu au conţinut de zahăr, însă sunt o sursă excelentă de proteine, grăsimi, carbohidraţi, fibre, fier, calciu, magneziu, vitaminele B, C şi E. Conţinutul foarte ridicat de magneziu din boabele de cacao măresc puterea muşchiului cardiac, descresc coagularea sângelui, regularizează tensiunea arterială şi reduce formarea cheagurilor de sânge şi apariţia atacurilor cerebrale. Totodată, magneziul conţinut ridică nivelul de alcalinitate din corp, ceea ce ajută la detoxifiere.
Boabele de cacao mai conţin serotonină, triptofan, anandamidă, dopamină, PEA, adică toţi acei hormoni care au un efect pozitiv asupra chimiei creierului nostru, pentru că permit circulaţia mai mare de serotonină şi alţi neurotransmiţători în creier.
„Triptofanul este un aminoacid antidepresiv şi joacă un rol important în producţia de serotonină, un neurotransmiţător anti-stres care reduce anxietatea şi ne sporeşte rezistenţa la stres. De asemenea, studiile medicale au indicat că serotonina combate ejacularea prematură la bărbaţi. La rândul său, PEA este un element chimic care creşte secreţia de adrenalină, cunoscut sub numele de substanţa <<“dragostei>>, pentru că este produsă de creier atunci când suntem îndrăgostiţi. Mai mult decât atât, ea joacă un rol important în creşterea puterii de concentrare, a stării de conştiinţă şi creează o viziune pozitivă asupra vieţii, ceea ce face din cacao răspunsul naturii la… Prozac”, a declarat pentru „Cuget Liber”, Răzvan Florin Marcoci, tehnician nutriţionist, campion naţional şi medaliat Body Building, Fitness, Men’s Physique şi finalist Iron Man.
Apoi, anandamida din ciocolată este cunoscută sub numele de hormonul fericirii, pentru că acesta este secretat de creier, atunci când ne simţim excelent. De precizat că boabele de cacao sunt singura sursă naturală descoperită de anandamidă.
Desigur, nu trebuie omisă nici dopamina din ciocolată, aceasta fiind un regularizator al stării de bine, care ajută atunci când vrem să reducem porţiile de mâncare şi să învingem comportamentele compulsive.
Dintre toate felurile de hrană naturală din câte există, a precizat specialistul, boabele de cacao au cea mai mare concentraţie de antioxidanţi, relevaţi în studii medicale ca fiind foarte stabili şi uşor de preluat de către organismul uman, ei ajungând la celulele ţintă în maximum 30 de minute.
Iată care sunt marile beneficii pe care le aduce alegerea de ciocolată de calitate superioară şi a pudrei sau a boabelor de cacao. În primul rând, toate acesta contribuie la menţinerea sănătaţii inimii.
Cacaoa conține antioxidanți care ajută organismul să scape de radicalii liberi care duc la celule deteriorate și boli. Acești antioxidanți ajută, de asemenea, la prevenirea bolilor cardiovasculare. Flavonoidele din pudra de cacao ajută la protejarea organismului de boli cardiovasculare prin efectul de curățare a vaselor de sânge.
Efectul apare imediat după consum, dar este cu adevărat eficient în consumul constant de pudră de cacao sau ciocolată neagră. S-a stabilit că începând de la două pătrăţele de ciocolată neagră consumată pe zi, în fiecare zi, beneficiile sunt evidente. Totodată, ciocolata de calitate previne diabetul de tip II, asta ca să nu mai amintim că pudra de cacao și ciocolata sănătoasă au proprietăți antiinflamatorii, care ajută la reducerea riscului de diabet de tip II. În plus, poate controla nivelul de insulină. Beneficiile apar în urma consumului constant, a maximum două-trei pătrățele de ciocolată neagră pe zi.
„Pentru cei care-si fac griji că ciocolata nu este bună pentru ei, pot sta liniştiţi: o jumătate de cană de cacao crudă conţine doar un gram de zahăr. Lucrurile se schimbă după procesare. Din păcate, temperatura ridicată din timpul procesării şi al rafinării efectuate în scopul producerii diferitelor tipuri de cacao sau ciocolată distruge micronutrienţii din boabele de cacao”, a mai spus Marcoci.