Cu toate că este considerată doar o buruiană, ciulinul, denumit popular scaiete, scai, spin, armurai, cucuruzul măgarului sau mărăcine, a fost folosit de-a lungul timpului ca un mod natural de a trata bolile hepatice și ale vezicii biliare. Dar face într-adevăr bine pentru organism și poate ajuta ficatul? Specialiștii spun că silimarina este un flavonoid extras din ciulinul de lapte Silybum marianum, aceasta dovedindu-se a avea diverse proprietăți farmacologice, precum activități hepato-protectoare, antioxidante, antiinflamatorii, anticancerigene și cardio-protectoare.
Termenii „ciulinul de lapte” și silimarină sunt adesea folosiți în mod greşit, desemnând planta sau substanța, chiar dacă nu sunt exact același lucru. Fitoterapeuții susțin că ciulinul de lapte este, de fapt, „un medic specialist” în afecțiunile ficatului. Potrivit acestora, tratamentul cu această plantă protejează celulele hepatice, blocând absorbția de toxine în organism. Mai mult decât atât, administrarea plantei îmbunătățește simțitor funcția hepatică, în cazul unor boli ale ficatului, sau sprijină organismul în prevenirea apariției acestora, arată cercetările.