Colesterolul nu se poate dizolva în sânge. Acesta trebuie să fie transportat prin fluxul sanguin cu ajutorul unor molecule numite lipoproteine, create din grăsimi (lipide) și proteine.Cele două tipuri de lipoproteine (LDL – colesterol rău şi HDL – colesterol bun) transportă colesterolul din şi spre celule. Lipoproteinele cu densitate joasă, sau LDL, sunt cunoscute sub denumirea de colesterol rău, în timp ce lipoptroteinele cu densitate mare, sau HDL, reprezintă colesterolul bun. Ambele, împreună cu trigliceridile, formează nivelul total de colesterol din sânge, care poate fi determinat printr-un simplu test de sânge.
LDL – colesterolul rău
LDL este considerat colesterolul "rau", deoarece depozitează excesul de colesterol şi contribuie la formarea plăcii de pe pereţii arterelor, făcându-le mult mai puţin flexibile. Cu timpul, arterele se întăresc, deschizând drumul bolilor cardiace. Pericolul cel mare este că acest colesterol rău poate duce la formarea de cheaguri care pot bloca o arteră, având ca rezultat fie infarctul miocardic (dacă este blocată o arteră ce alimentează inima), fie accidentul vascular cerebral (dacă este blocată o arteră ce alimentează creierul). O altă afecţiune comună pentru colesterolul rău este boala arterelor periferice, care afectează starea arterelor din partea periferică a corpului, cum ar fi picioarele. Cunoaşterea factorilor de risc şi măsurile de prevenţie sunt foarte importante având în vedere că boala arterială periferică măreşte riscul de a face un atac de cord sau un infarct.
LDL-colesterol reprezintă o parte importantă a procesului de îngustare a arterelor, numit şi ateroscleroză
- unele molecule de colesterol LDL care circula prin vasele de sânge tind sa se depoziteze pe pereţii arterelor. Acest proces începe să se producă încă din copilărie sau adolescenta;
- leucocitele (celulele albe din sange) încearcă să “înghită” şi să digere colesterolul LDL, cel mai probabil în încercarea de a proteja vasele de sânge;
- in timpul acestui proces, leucocitele convertesc colesterolul LDL intr-o forma toxica, oxidata;
- în timp, leucocitele şi celulele de colesterol LDL se strâng în vasele de sângele, fapt care conduce către apariţia unor umflături ale arterelor, numite placi. Aceste plăci sunt compuse din colesterol, celule şi alte rămăşiţe;
- aceste depuneri tind să se extindă, făcând ca plăcile să crească şi, în timp, să ducă la blocarea arterelor.
Un pericol mai mare decât aceste depuneri îl constituie ruptura brusca a suprafeţei care acoperă aceste placi din vasele de sânge. Consecinţa unui astfel de eveniment consta in formarea unui cheag de sânge pe artera, care provoacă atacul de cord.
HDL – colesterolul bun
HDL este considerat „bun” deoarece ajută la diminuarea colesterolului LDL din artere. Experții sunt de părere HDL acționează ca un captator, care transportă LDL departe din arterele, spre ficat.
Colesterolul HDL este, după spusele medicilor, de folos în numeroase situaţii, având tendinţa de a reduce riscul bolilor cardiovasculare:
Trigliceridele
Trigliceridele sunt un alt tip de grăsime, folosite pentru a stoca excesul de energie din dieta ta. Nivelul ridicat de trigliceride din sânge este asociat cu ateroscleroza. Trigliceridele crescute pot fi cauzate de obezitate, sedentarism, fumatul, alcoolul în exces, dieta bogată în carbohidraţi.
Persoanele cu trigliceride ridicate au adesea un nivel ridicat de colesterol, valori crescute ale colesterolului LDL si HDL. Multe persoane cu boli de inimă sau diabet zaharat prezintă un nivel ridicat de trigliceride.
Sursa: www.heart.org