În unele situații, medicii le recomandă reprezentantelor sexului frumos colposcopia, o procedură medicală ce permite o examinare amănunțită a țesuturilor vaginului, vulvei și colului uterin. Totodată, cu ajutorul acestei investigații, pot fi depistate, în timp util, leziunile ce pot duce la apariția cancerului.
Specialiștii Spitalului de Obstetrică și Ginecologie „Euromaterna” au declarat că această colposcopie este necesară atunci când testul Papanicolau are valori anormale, dar şi în cazurile în care trebuie verificată o leziune sau o altă problemă genitală, descoperită în zona vaginului şi a colului uterin.
De asemenea, investigaţia poate fi efectuată pentru a urmări zonele cu probleme care au apărut la o colposcopie anterioară sau pentru a observa dacă tratamentul pentru o anumită problemă a funcţionat sau nu. Totodată, se face colposcopie pentru a verifica colul uterin, în cazul în care există risc ridicat pentru HPV.
Medicii precizează că scopul colposcopiei este acela de a identifica leziunile cu potenţial de progresie către cancer, dar şi de a stabili un algoritm de management al cazului, cât mai corect, astfel încât acest potenţial să fie redus la minim.
„În acelaşi timp, colposcopia este o investigaţie care necesită o dotare specifică, presupune timp în plus şi personal medical calificat şi cu experienţă, pentru a avea rezultate semnificative”, au explicat specialiştii „Euromaterna”.