02 Noiembrie 2015
1938 accesări
0 comentarii

La nivel mondial, aproape 3 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza pneumoniei, susţin medicii. Povara acestei afecţiuni cade nu doar pe umerii pacientului afectat, ci şi pe cei ai familiei, din cauza faptului că un astfel de bolnav are nevoie de îngrijiri suplimentare la domiciliu. Se estimează că 50% din cazurile de îmbolnăvire sunt provocate de bacteriile HIB şi pneumococ, afecţiuni ce pot fi prevenite prin vaccinare.

Cel mai bun mod de a afla dacă aveţi BPOC este efectuarea unui test al funcţiei pulmonare numit spirometrie.

„Orice persoană cu risc pentru BPOC ar trebui să facă un test de spirometrie. Aceasta înseamnă orice persoană care are peste 40 de ani, are o istorie de expunere la factori de risc BPOC, cum ar fi fumul de tutun, praf şi fum întâlnite la locul de muncă şi are simptome de BPOC, cum ar fi o tuse cronică, elimi-narea de spută sau mucus timp de mai multe zile şi senzaţie de lipsă de aer.

BPOC este sub-diagnosticată, cu studii recente care indică faptul că 25-50% din persoanele cu BPOC clinic semnificativ nu ştiu că au boala. În plus, primele etape ale BPOC sunt adesea nerecunoscute. Acest lucru se datorează faptului că dezvoltarea de simptome tinde să fie lentă, iar pacienţii ar putea accepta o tuse cronică sau respiraţie scurtată ca o parte normală a procesului de îmbătrânire sau ca o consecinţă aşteptată a fumatului. Un test de spirometrie poate identifica BPOC în fază incipientă, înainte ca simptomele să devină supărătoare şi, astfel, înainte ca pacienţii să consulte medicul, din cauza problemelor respiratorii.

Cu cât BPOC este detectată mai devreme, cu atât tratamentul va fi mai eficient pentru a încetini sau preveni deteriorarea în continuare a funcţiei pulmonare”, explică dr. Elena Danteş, medic primar pneumolog.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Năstase