14 Ianuarie 2017
2028 accesări
0 comentarii

Persoanele cu diabet pot suferi mai multe complicaţiii, printre care se numără şi afectarea picioarelor, „piciorul diabetic”. Pentru a detecta din timp instalarea acestei afecţiuni, bolnavii trebuie să ţină cont de câteva aspecte, pentru a nu ajunge la complicaţii mai grave, cum ar fi amputarea piciorului.


„Când un picior este mai rece decât celălalt sau dacă apare durerea ca un cârcel, în timpul mersului şi dispare după câteva minute de repaus, precum şi pierderea pilozităţii (părului) de pe picioare, reprezintă doar câteva semnale de alarmă. Este bine ca persoanele cu diabet să aibă o relaţie strânsă cu medicul curant şi să meargă la consult ori de câte ori este nevoie, deoarece, în cazul piciorului diabetic, dacă se ajunge la apariţia rănilor, la afectarea muşchilor şi a osului, în final, se recurge şi la amputaţie”, explică dr. Cristina Mihai, medic pediatru, specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice.


De aceea, este extrem de important ca persoanele cu diabet să îşi inspecteze zilnic picioarele, cu mare atenţie. De asemenea, aceştia trebuie să îşi spele zilnic picioarele, însă fără a lăsa porţiuni umede, după ştergerea lor, deoarece acestea favorizează ciupercile. Pielea de pe picioare trebuie foarte bine hidratată cu creme, pentru a evita fisurile şi posibila instalare a unor infecţii. Diabeticii trebuie să folosească şosete din bumbac 100%, pentru absorbţia transpiraţiei, pentru a menţine picioarele uscate şi aerisite.


Dacă apar dureri în picioare sau dacă picioarele îşi pierd sensibilitatea, precum şi dacă apar fisuri, ulceraţii, deformări, roşeaţă etc. la nivelul picioarelor, apelaţi de urgenţă la un medic specialist.

Taguri articol: sfatul medicului boli metabolice picioare ciuperci diabet durere

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii