Teenage Girl Lying On Her Bed With A Pregnancy Test
Numărul întreruperilor de sarcină nedorite a crescut îngrijorător de mult în ultimii ani în ţara noastră, mai ales din cauza lipsei de informare. Potrivit DJSP, în judeţul Constanţa, anul trecut s-au înregistrat 3.892 întreruperi de sarcină, iar în 2010, au avut loc 4.513 chiuretaje.
În România, medicii efectuează între 350 şi 400 de întreruperi de sarcină în fiecare zi, la cererea femeilor care nu doresc să nască. Asta fără să luăm şi intervenţiile nedeclarate de către cadrele medicale care lucrează în sistem privat.
Potrivit celui mai recent raport al Institutului de Politici Publice, România se află pe locul patru în topul ţărilor Uniunii Europene la acest capitol. Din acest motiv, în această perioadă se află în dezbatere publică şi o nouă lege care, dacă va fi aprobată, va obliga femeile să meargă la un psiholog înainte de a lua o decizie finală cu privire la păstrarea sau nu a copilului.
În ultimii ani, numărul întreruperilor sarcinilor nedorite a stagnat undeva între 100.000 - 128.000 pe an, informează IPP. În acelaşi timp, jumătate dintre femeile fertile, care au participat la un sondaj naţional realizat recent de institut, susţin că, anul acesta, nu au beneficiat de nicio formă de educaţie sexuală sau a reproducerii. Sondajul relevă faptul că 36 la sută dintre femei au avut cel puţin un avort şi, potrivit răspunsurilor oferite, o femeie din patru (cu vârsta peste 33 de ani) a făcut cel puţin un chiuretaj până acum. În plus, majoritatea persoanelor chestionate cunoaşte foarte puţine lucruri despre efectele folosirii mijloacelor de contracepţie.
Anticoncepţionalele, evitate din cauza reacţiilor adverse
Dintre femeile intervievate, 48% au declarat că nu utilizează prezervativul, iar 56% au recunoscut că nu folosesc anticoncepţionalele. Mai mult, 52 de procente din cele care nu au folosit mijloace contraceptive au afirmat că au auzit despre reacţii adverse pe care anticoncepţionalele orale le-ar putea produce.
Dr. Cătălina Poiană, medic endocrinolog implicat în cercetarea IPP, susţine că femeile se informează în prezent de la pretinşii specialişti de la televizor sau urmează părerile şi sfaturile unor cunoştinţe care au fost la medic pentru aceeaşi problemă.
„Ca medic specialist în endocrinologie, recomand femeilor să se documenteze mai întâi şi să caute informaţii de la specialist”, a declarat dr. Poiană.
Întreruperile de sarcină, interzise sau nu?
Am stat de vorbă despre acest subiect cu dr. Loti Popescu, de la Biroul de Promovare a Sănătăţii şi Educaţiei pentru Sănătate din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa, care a aprobat iniţiativa politicie-nilor de a promova o astfel de lege, deoarece, în oraşe ar trebui să existe servicii de consiliere pentru femeile care se gândesc să facă un avort.
„Este o idee excepţională şi un proiect foarte bun, dar cu o singură condiţie: să nu se interzică complet avorturile. Femeile sunt foarte vulnerabile şi bulversate când află că sunt însărcinate şi încearcă să găsească cea mai rapidă soluţie, dar, dacă ar vorbi cu un specialist, ar putea să ia o decizie mai cumpătată”, a explicat dr. Loti Popescu.
Femeile din Constanţa, îndrumate de voluntari
Reprezentantul DJSP ne-a povestit că, la Constanţa, acest tip de consiliere a fost promovată în urmă cu mai bine de cinci ani de către câteva organizaţii nonguvernamentale.
„Erau ONG-uri în Constanţa acum câţiva ani şi se ocupau de acest aspect. Voluntarii mergeau în cabinetele ginecologice şi stăteau de vorbă cu femeile înainte de întreruperea de sar-cină. Din păcate, iniţiativa nu a fost susţinută şi de aceea nu a mai continuat”, a spus dr. Popescu.