Apariţia şi dezvoltarea depresiei depind de factori personali şi de mediu. Cu toate acestea, studiile recente arată că un consum regulat de peşte bogat în omega-3 combate riscul de a suferi de depresie.
Potrivit Agerpres, meta-analiza publicată în Journal of Epidemiology & Community Health arată că elementul omega-3 din peştele gras are un efect protector ce poate fi atribuit acţiunii sale asupra serotoninei şi dopaminei, neurotransmiţători implicaţi în depresie. Peşti precum sardinele, somonul, heringul, tonul sau păstrăvul intră în categoria peştilor cu un conţinut bogat de omega-3.
De asemenea, trebuie ţinut cont şi de alte componente ale cărnii de peşte – minerale, vitamine şi proteine – care îi ajută pe cei care o consumă să aibă un stil de viaţă mai sănătos.
Potrivit cercetătorilor chinezi de la Universitatea din Qingdao, consumul regulat de peşte, îndeosebi de peşte gras, duce la scăderea cu 17 procente a riscului de depresie, atât la femei, cât şi la bărbaţi.
Tocmai de aceea este indicat să ascultăm sfaturile nutriţioniştilor care ne recomandă să consumăm săptămânal două porţii de peşte, din care cel puţin una să fie de peşte gras.