Câteodată, părinții observă că micuții lor nu au poftă de mâncare și nu își dau seama de ce sau ce trebuie să facă mai departe. Oricum, înainte de toate trebuie să vă asigurați că apetitul scăzut al copiilor nu se manifestă din cauza unei probleme medicale, caz în care ar trebui să îl duceți la un medic, pentru a obține un diagnostic.
Cum spuneam, copiii fără poftă de mâncare stârnesc îngrijorarea părinților în fiecare zi, nu doar pentru că nu mănâncă suficient, ci și pentru că refuză să încerce alimente noi. De exemplu, sunt copii cărora, pe lângă faptul că mănâncă puțin, nu le place să încerce texturi noi. În astfel de situații, opțiunile de hrănire devin din ce în ce mai limitate, iar mesele devin o adevărată luptă. Cert este că este necesar să-i ajutați să accepte noi arome, texturi și chiar mirosuri și culori, astfel încât să poată fi bine hrăniți și sănătoși. Cum puteți realiza acest lucru?
Potrivit dr. Aurora Anton, nevoile energetice ale celor mici sunt foarte variabile, în funcție de stadiul de creștere în care se află. Acesta este motivul pentru care este normal ca dorința lor de a mânca și cantitățile pe care le consumă să se schimbe în timp. „Părinţii trebuie să fie conştienţi de faptul că este important să respecte aceste faze și să nu îşi forțeze copiii să mănânce. În acest sens, un aport mic nu este o problemă dacă dezvoltarea și creșterea nu sunt compromise, ci urmează un ritm progresiv. Din acest motiv, este important să îl duceţi pe cel mic la medicul de familie sau la pediatru. În cazul în care există vreun deficit sau întârziere în evoluție, veţi putea depista problema și o veţi putea regla în timp util. Desigur, în funcție de copil și de cauză, problema poate fi rezolvată mai repede sau mai greu. De asemenea, pentru a rezolva problema corect, trebuie să lucraţi în etape şi să nu vă grăbiți, pentru că luarea de măsuri drastice pentru a rezolva lipsa poftei de mâncare poate fi contraproductivă. De exemplu, dacă cel mic mănâncă în exces în urma constrângerii, sănătatea lui poate fi compromisă pe termen lung. Apoi, copiii fără poftă de mâncare pot avea intoleranțe alimentare”, a explicat medicul.
În acelaşi timp, dacă cel mic are un apetit scăzut pentru unele alimente, este posibil să aibă o oarecare intoleranță la ele, iar acest lucru se poate întâmpla în cazul laptelui, al făinurilor sau al nucilor, de exemplu. În unele situații se întâmplă ca el să sufere de anemie, deci un deficit de fier ar putea fi motivul pentru care copilul are un apetit scăzut. În acest caz, trebuie să vă asigurați că dieta sa este completă și echilibrată. De asemenea, puteți crește cantitatea de alimente bogate în acest mineral. Mai sunt și situații în care copiii au paraziți intestinali, momente în care ei sunt mai nervoși, au pupilele dilatate și se observă o mâncărime pe vârful nasului sau în zona anusului. Rețineți un lucru! Și tulburările emoționale, o situație familială complicată sau orice problemă din mediul copilului i-ar putea afecta apetitul. Pe de altă parte, dacă pierderea poftei de mâncare este excesivă, ar trebui să vedeți care este cauza.