09 Noiembrie 2018
639 accesări
0 comentarii

Foarte mulţi părinţi au tendinţa de a-şi umfla cu medicamente copiii atunci când sunt un pic bolnavi, iar unii chiar exagerează cu tratamentele. Înainte de toate, adulţii trebuie să ştie că utilizarea excesivă a medicamentelor dăunează grav funcţiei sistemului imunitar al celor mici. Problema este că substanţele chimice nu lasă boala să-şi urmeze cursul firesc, ci intervin în evoluţia acesteia.


Potrivit dr. Corina Stroie, medic pediatru, simptomele unei boli pot fi ameliorate şi cu alimente, produse apicole şi naturale, cum ar fi ceaiurile, citricele, sucurile de fructe şi lămâie, propolis, miere, sirop de ceapă etc.
„Medicamentele împiedică sistemul imunitar să lupte cu boala, iar în timp, el devine nefuncţional. Un alt lucru care afectează sistemul imunitar - utilizarea obsesivă de produse antibacteriene, din teama de a intra în contact cu orice fel de microbi. Desigur, spălatul mâinilor înainte de masă este foarte important şi mai des atunci când suntem răciţi sau gripaţi sau când ne vizităm vreo rudă bolnavă la spital. Totuşi, există şi părinţi care obişnuiesc să-şi protejeze în mod excesiv copii şi de a le crea un mediu super-igienizat”, a explicat medicul.


Pe vremuri, părinţii şi bunicii noştri spuneau că, dacă scapi un aliment pe jos, poţi să-l mănânci fără să-l speli, deoarece puţină mizerie ajută la formarea de anticorpi. În ziua de azi, părinţii îşi cresc copiii într-un mediu mult mai curat şi mai igienizat. Experţii în microbiologie sunt de părere că această exagerare de a fi tot timpul curaţi şi feriţi de microbi poate conduce la dezvoltarea unor boli cronice. Acest lucru se întâmplă pentru că în organismul nostru se află o mulţime de microbi care ne protejează împotriva germenilor şi ajută la producţia de energie şi de vitamine.


Microbiologii susţin că, atunci când ne naştem, nu avem niciun microb în corp, iar sistemul nostru este subdezvoltat. Pe măsură ce microbii încep să apară, aceştia dau un start sistemului imunitar să funcţioneze. Cert este că, fără microbi, sistemul nostru imunitar nu ar putea combate infecţiile aşa cum trebuie, iar lipsa expunerii la microbi în copilărie, care este necesară pentru antrenarea sistemului imunitar, poate duce la dezvoltarea unor boli cronice mai târziu în viaţă, precum boala intestinală inflamatoare, obezitate, alergii sau chiar autism.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU