Și copiii pot suferi de migrene, iar atunci când acestea interferează cu sarcinile lor cotidiene, micuții pot acuza dureri groaznice de cap. Mai mult decât atât, această afecțiune cauzează adesea performanțe școlare scăzute. Așa că, dragi părinți, nu ignorați această problemă, deoarece migrenele sunt frecvente în rândul celor mici și îi pot afecta la orice vârstă.
Specialiștii susțin că aproximativ 10% dintre copiii de vârstă școlară suferă de migrene și până la 28% dintre adolescenții cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani sunt afectați de această problemă. Potrivit dr. Silvia Arișanu, în cazul copiilor, migrenele duc la disconfort ce poate reduce performanța școlară și viața socială. Desigur, este un fapt știut, în general, copiii au mai puține migrene decât adulții, dar și lor li se întâmplă astfel de lucruri. Cu toate acestea, afecțiunea poate fi la fel de invalidantă pentru ambele grupe de vârstă. Bineînțeles, migrenele afectează în mod semnificativ calitatea vieții copiilor fără un tratament adecvat. Înainte de toate, trebuie să știți că există două forme de migrene, cele episodice, care apar sporadic și cele cronice, care sunt constante.
Deseori, însă, pentru micuți nu este ușor să-și identifice simptomele din cauza vârstei lor, cu atât mai puțin să transforme senzațiile percepute în cuvinte. „Cert este că aceste migrene la copii sunt de intensitate moderată până la severă și apar împreună cu alte simptome. De obicei, acestea cuprind o serie întreagă de evenimente care au loc în decurs de mai multe ore sau zile. Simptomele asociate cu faza premonitorie includ: greață și vărsături, dureri în spatele unui ochi sau al unei urechi, durere în zona tâmplelor. În alte cazuri, copilul are sensibilitate la lumină sau sunete şi spune că nu mai vede clar. Pe deasupra, se poate observa cu ochiul liber că i se schimbă starea de spirit. Tocmai de aceea, ei ar trebui duşi într-o cameră în care să se poată odihni. De asemenea, în farmacii există o sumedenie de medicamente utile pentru tratamentul acut al migrenei, cum sunt analgezicele. Desigur, uneori, pacientul poate fi nevoit să încerce diferite medicamente pentru a găsi un tratament care funcționează. Cu cât medicamentele sunt administrate mai repede, cu atât acestea sunt mai eficiente”, a explicat medicul.
Pe de altă parte, trebuie menţionat că prezența migrenelor la copii poate fi o cauză de anxietate atât pentru cei mici, cât și pentru părinți sau bunici. Așadar, sfatul universal valabil este să consultați întotdeauna medicul, deoarece doar acesta poate oferi un diagnostic precis și poate prescrie un tratament. În plus, oferiţi-i mereu celui mic o dietă bine echilibrată, deoarece aceasta poate ajuta la prevenirea migrenelor.