21 Decembrie 2015
1328 accesări
0 comentarii

Cozonacul este fără îndoială unul dintre produsele preferate ale românilor de sărbători. Preparat în casă, răspândeşte un miros irezistibil care multora le aminteşte de copilărie. Totuşi, din lipsă de timp, românii şi-au făcut un obicei din a achiziţiona cozonaci din marile magazine. Preparaţi după o reţetă mai mult sau mai puţin tradiţională, cozonacii din comerţ sunt o soluţie rapidă şi uşoară, dar nu întotdeauna sănătoasă.

Cozonacii, preferaţii românilor de sărbători

Englezii au turta dulce, francezii, buturuga de Crăciun, iar românii iubesc cozonacul, fie că este Crăciun, Anul Nou sau Paşte.

Potrivit Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC România), românii consumă în perioada Crăciunului şi a Anului Nou peste 7,3 milioane de cozonaci, adică de aproape zece ori mai mulţi decât într-o lună obişnuită.

Cozonacii din comerţ, după reţetă tradiţională?

La începutul acestei luni, APC România a achiziţionat 31 de tipuri de cozonac din supermarketuri şi hipermarketuri, provenit de la 13 producători, cu gramajul cuprins între 325 şi 1000 de grame, pentru a realiza o analiză a conţinutului acestor produse.

Studiul a fost efectuat de o echipă de experţi ai APC România, iar analiza etichetelor a arătat că, în afară de ingredientele obişnuite precum făina, zahărul, drojdia şi sarea iodată, în cozonacul industrial se regăsesc şi conservanţi, coloranţi, agenţi de îngroşare, agenţi de umezire, emulsifianţi, corectori de aciditate sau stabilizatori. În cele 31 de produse analizate s-au identificat nu mai puţin de 30 de aditivi alimentari. În cadul studiului, cozonacul cu cele mai multe E-uri conţinea 15 aditivi, iar cel cu cele mai puţine conţinea patru aditivi.

Se pare că niciunul dintre produsele analizate nu au respectat reţeta tradiţională a cozonacului, iar conţinutul de cacao al acestora era extrem de mic, fiind cuprins între 0,5 şi doi la sută.

Ce trebuie să ştie consumatorii

Cea mai sigură variantă rămâne cozonacul preparat în casă. Reţeta nu este grea, însă timpul de preparare este îndelungat. Dacă nu aveţi timp şi totuşi doriţi să aveţi cozonac pe masa de sărbători, alegeţi varianta comercială, însă fiţi atenţi la ingredientele menţionate pe eticheta produsului.

„Cozonacul industrial este un produs care, în cele mai multe situaţii, nu mai are nimic din gustul şi savoarea cozonacului tradiţional. În compoziţia acestuia există ingrediente care au denaturat reţeta acestui produs (…) Le sugerez consumatorilor să cumpere cozonac numai după o atentă verificare a ingredientelor, a termenului de valabilitate şi să fie circumspecţi la anumite menţiuni nutriţionale sau de calitate, care apar pe ambalajul produselor de acest tip”, declară conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte APC România şi coordonatorul echipei care a efectuat studiul.

Evitaţi produsele care conţin grăsimi vegetale hidrogenate, conservanţi, coloranţi, emulsifianţi şi alţi aditivi care nu numai că denaturează reţeta tradiţională a cozonacului, dar ne pun în pericol şi sănătatea.

Taguri articol: nutritie coloranţi sare ingrediente

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii