Puțină lume știe că reducerea consumului de cafea și creșterea consumului de energie prin exerciții fizice sunt esențiale pentru a menține nivelurile hormonale din organism în echilibru. În același timp, în acest fel se evită instalarea unui nivel ridicat de cortizol. Cortizolul sau hidrocortizonul este un hormon produs în glanda suprarenală. Potrivit dr. Andra Vidican, acesta servește la creșterea nivelului de zahăr din sânge, dar reduce formarea osoasă și poate provoca unele boli, precum supraponderalitatea.
Altfel spus, când cortizolul este ridicat, apare hipercortizolismul sau sindromul Cushing. Care sunt semnele că aveți cortizolul ridicat în organism? De exemplu, sindromul Cushing duce la stres corporal și la o concentrație mare de grăsime. Totodată, tensiunea arterială și ritmul cardiac cresc. În unele situații, o investigație de rutină poate evidenția un infarct miocardic acut dimineața, din cauza acțiunii comune a factorilor endogeni, printre care se numără creșterea matinală a cortizolului.
După cum veți vedea, există diverse semnale pe care organismul le emite atunci când are un dezechilibru hormonal, iar creșterea în greutate este unul dintre primele simptome ale excesului de cortizol. De asemenea, unele studii arată că nivelul crescut de cortizol reduce fluxul sanguin și aprovizionarea cu glucoză a creierului, iar câteodată și pielea este afectată de sindromul Cushing. Prin urmare, pacientul poate prezenta următoarele simptome: acnee, vânătăi, creșterea părului facial și corporal, leziuni violete pe sâni, abdomen și coapse.