28 Septembrie 2018
12968 accesări
0 comentarii

Simțiți o durere intensă în partea dreaptă, sub coaste? Acest lucru poate însemna că aveți probleme cu bila sau fierea, cum i se mai spune în popor. Tocmai de aceea, este foarte important să nu neglijați simptomele pe care aceasta vi le dă.

Vezica biliară, numită și colecist, este un organ în formă de pară, legat de ficat, care colectează secreția hepatică (bilă), și în procesul de digestie, o eliberează la nivelul intestinului subțire. În acest fel, ajunge să provoace o serie de neplăceri atunci când este suprasolicitată sau când nu poate elimina bila în timpul procesului de digestie, cum ar fi depunerile sau pietrele pe traseul de evacuare a secreției biliare.

În cazul în care se formează calculi sau pietre la nivelul vezicii biliare, mai mici sau de dimensiuni mai mari, primul semn este durerea ascuțită resimțită în partea dreaptă a abdomenului și în umărul drept. Apoi, totul diferă de la o persoană la alta. Durerea poate dura un sfert de oră sau chiar câteva ore. Totodată, aceasta îngreunează respirația și perturbă somnul, iar toată această situație este generată de blocajul de pe traseul canalului prin care se varsă bila.

Desigur, sunt cazuri în care situația persistă ore bune după masă și sunt persoane care au și alte simptome, cum ar fi febra, greața ori vărsăturile. Specialiștii spun că dacă aveți bila leneșă, este posibil să vă confruntați cu crampe și o durere puțin pronunțată, în partea dreaptă, sub coastă, ambele asociate cu greață, uneori. Cert este că ele apar la puțin timp după o masă copioasă. Așa că, dacă vă confruntați cu așa ceva, este clar să suferiți de dischinezie biliară. În acest caz, bila, secreția pe care vezica biliară o varsă în intestinul subțire în procesul de digestie, stagnează la nivelul vezicii, iar aceasta se contractă în mod repetat, în încercarea de se elibera de conținut.

Apoi, atunci când se formează o piatră de-a lungul tubului prin care bila trece din vezica biliară în intestinul subțire, se produce și o inflamație a zonei, ceea ce cauzează afecțiunea numită colecistită. Oricum, pentru a preveni apariția unei crize biliare este esențial să vă păstrați calmul, întrucât criza poate să fie declanșată și pe sistem nervos. În plus, la primele simptome, mergeți la un medic și urmați o dietă ușoară cu brânză de vaci, pâine prăjită, cartofi copți sau fierți. Nu uitați nici să beți mai multă apă, pentru că apa joacă un rol important în procesul de digestie, implicit în cel de secreție a bilei.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU