19 Octombrie 2020
529 accesări
0 comentarii

Recuperarea medicală, cunoscută și sub denumirea de reabilitare medicală definește întreg procesul pe care un pacient trebuie să-l urmeze pentru ameliorarea stării de sănătate și restabilirea capacităților funcționale pierdute în urma unei traume survenite din cauza unui accident sau a unei intervenții chirurgicale, dar și daca suferă de anumite dizabilități fizice și/sau handicap.

Un program de recuperare variază în funcție de nevoile pacientului și de gravitatea traumatismului, precum și de alți factori, însă este vital în tratamentul afecțiunilor neuro-musculo-scheletale.

O clinică de recuperare medicală pune la dispoziție diferite programe al căror scop principal este creșterea calității vieții pacientului, cât și recâștigarea funcțiilor pierdute și prevenirea degradării condiției fizice sau agravarea afecțiunii de care acesta suferă.

Recuperarea medicală a unui pacient se face prin câteva metode terapeutice cum ar fi: kinetoterapia, electroterapia, fizioterapie, termoterapia, masa cu elongație, laserterapia, terapia cu radiofrecvență, ergoterapia, dar și prin exerciții fizice cu rol terapeutic, monitorizare atentă a pacientului, consiliere și educare în privința adaptării la schimbările care au loc în stilul de viață de zi cu zi.

Înainte de începerea unui program de reabilitare medicală, este necesar ca fiecare pacient să fie evaluat de un medic specialist (în ortopedie, neurologie, reumatologie etc.), iar apoi de către un medic specializat în recuperare medicală, care va stabili programul de fiziokinetoterapie.

Iată câteva domenii în care recuperarea medicală se poate aplica: afecţiuni neurologice, afecţiuni degenerative ale aparatului locomotor, reumatisme inflamatorii, afecţiuni ortopedice şi/sau post-traumatice.

Obiectivele recuperării medicale

Dacă inițial obiectivul principal al recuperării medicale era axat doar pe vindecare leziunii, astăzi acesta este completat de multe altele, precum:

  • Redobândirea mobilității articulare și a forței musculare
  • Ameliorarea durerii
  • Creșterea gradului de coordonare, echilibru și control
  • Reducerea deficitului funcțional
  • Reeducarea sensibilității
  • Acomodarea fizică și mentală cu anumite schimbări cauzate de boală
  • Îmbunătățirea performanțelor fizice

Când este necesară recuperarea medicală?

Reabilitarea medicală poate fi necesară la persoane din orice grupă de vârstă, însă nivelul, tipul și scopul diferă în funcție de afecțiunea fiecăruia în parte. De asemenea, recuperarea medicală se utilizează frecvent de către sportivii care se confruntă cu afecțiuni serioase care le pot afecta viața profesională.

Dacă pacientul este supus unui act medical chirurgical, atunci recuperarea medicală este absolut necesară, pentru ca rezultatele să fie pe măsură. Dacă nu se face o recuperare adecvată și pacientul nu este destul de motivat și implicat, atunci efectul operației nu va fi la fel.

Este important ca programul de recuperare medicală să se desfășoare în etape individualizate și personalizate completate de evalurea psihologică pentru a se asigura că pacientul își va recăpăta complet încrederea în propriile forțe.

Utilizarea tehnologiei în recuperarea medicală

Recuperarea medicală reprezintă un domeniu de mare actualitate, de aceea în acest proces se folosesc aparate de înaltă tehnologie, în terapii diverse.

Scopul ședințelor de recuperare cu este de a mări gradul de mobilitate, flexibilitate și de sincronizare a mișcărilor.

Printre beneficiile folosirii diferitelor tehnologii se numără îmbunătățirea calității vieții cotidiene, restabilirea echilibrului și modificarea posturii, recuperarea în urma leziunilor sau intervențiilor chirurgicale, sau îmbunătățirea rezultatelor sportivilor de performanță.

Este foarte important ca toate recomandările medicului și kinetoterapeutului să fie urmate cu atenție atât pe durata ședințelor, cât și în restul timpului, ca terapia să aibă rezultate vizibile și de durată.

Orice proces de recuperare corect se bazează pe un plan în care sunt combinate diferite terapii și proceduri personalizate în funcție de afecțiunea, stadiu, profilul pacientului și alți factori medicali obiectivi.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii