sidragutasistresata-1342963243

sidragutasistresata-1342963243
23 Iulie 2012
1133 accesări
0 comentarii
Felul în care ne hrănim, stresul de la muncă sau de acasă, poluarea, dar şi temperaturile extreme şi razele ultraviolete contribuie la formarea radicalilor liberi din organism. Medicii spun că atacul acestor particule agresive ar putea declanşa boli neurologice, depuneri de grăsimi şi colesterol pe artere sau diferite tipuri de cancer. Specialiştii în medicina funcţională spun că aceşti radicali se găsesc oriunde în jurul nostru, în aerul respirat sau în substanţele chi-mice. „Radicalii liberi sunt electroni rămaşi ne-cuplaţi, care plutesc liberi în jurul nucleului unui atom, singuri, instabili şi dornici de a se cupla cu electronii altor atomi, destabilizându-i şi pe aceştia. Ei se găsesc peste tot, chiar şi în organismul nostru, reacţionând cu agresivitate în lupta lor de a scăpa de singurătate”, ne-a explicat Ionica Ciortan, doctor în ştiinţe medicale şi medic primar în medicină generală, pediatrie şi medicină funcţională. Potrivit medicului, odată cu naşterea a noi radicali liberi în organism, se creează o reacţie în lanţ ceea ce duce la dezechilibre enzimatice, modificări de material genetic sau chiar transformarea celulelor normale în unele canceroase. „Printre afec-ţiunile induse de atacul radicalilor liberi şi dovedite ştiinţific se numără ateroscleroza, cancerizări, inflamaţii cronice sistemice, boli neurologice, neuropatii, afecţiuni reumatismale şi cataracta”, a adăugat medicul. Ce favorizează apariţia radicalilor liberi Fie că suntem prea stresaţi, obosiţi, este prea cald afară sau razele ultraviolete sunt prea puternice, nu trebuie să ignorăm aceşti factori care, după spusele medicilor, duc la înmulţirea radicalilor liberi din corpul nostru. „Inflamaţiile acute şi cronice, stresul şi suprasolicitarea fizică şi psihică, efortul fizic excesiv, temperaturile foarte înalte sau foarte joase, razele ultraviolete, toate favo-rizează formarea acestor particule agre-sive”, a mai spus dr. Ionica Ciortan. Medicul a precizat că, în unele cazuri, radicalii liberi pătrund în organism şi din cauza fumului de ţigară, a alcoolului, a medicamentelor, virusurilor, bacteriilor, micozelor sau a paraziţilor. Totodată, apariţia radicalilor este încurajată şi de gazele de eşapament, ozon, smog, pesticide, metale grele şi reziduurile din alimente. Producţia de radicali liberi din organism este controlată de sinteza de antioxidanţi care descompun aceşti radicali şi îi fac inofensivi. „Corpul nostru produce antioxidanţii care neutralizează radicalii liberi prin consu- mul unor oligoelemente ca zincul, seleniul sau fierul, obţinute din alimente. Cei mai importanţi antioxidanţi sunt vitaminele A, C şi E, betacarotenul, bioflavonoidele şi coenzima Q10”, am aflat de la dr. Ciortan. Pe de altă parte, este important de ştiut că un deficit de antioxidanţi sporeşte riscul îmbolnăvirii deoarece prin stres oxidativ se produce degenerarea şi moartea prematură a celulelor. Pentru a obţine antioxidanţi pe cale naturală putem mânca mure, nuci, afine, zmeură, căpşuni, anghinare, merişor, cafea naturală, cuişoare, suc de struguri, vişine sau vin roşu. Cum ne putem măsura radicalii liberi din organism Pentru a afla cum ne afectează aceşti radicali sănătatea ar trebui să îi măsurăm. Dozarea radicalilor liberi se face din sângele periferic capilar în doar şase minute, iar valorile normale se situează între 0 şi 250 de unităţi internaţionale. „Ce este între 250 şi 350 UI sugerează un risc de diabet zaharat tip II, o valoare mai mare de 350 UI anunţă risc de hipertensiune arterială şi alte boli cardiovasculare, iar ce se situează peste 500 UI prezintă un risc major de boli dege-nerative, evoluţie boli cronice şi cancerizări”, a avertizat dr. Ionica Ciortan. În Constanţa, puteţi beneficia de dozarea radicalilor liberi în centrul medical Iowemed, unde până pe 5 august este valabilă şi o ofertă promoţională. Astfel, la efectuarea unei analize de dozare a radicalilor liberi şi o testare a intoleranţei alimentare, vă veţi bucura de o şedinţă gratuită de bioscanare a structurii corporale şi veţi primi un dosar nutriţional personalizat. Mai multe informaţii aflaţi pe pagina de internet a centrului medical, www.iowemed.ro, sau la numărul de telefon 0241/636.369.
Taguri articol: IOWEMED

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Alexandra MALACHI