Medicii avertizează constant populația asupra efectelor nedorite ale căldurii de afară. Din păcate, oamenii ignoră sfaturile specialiștilor, fără să se gândească măcar o clipă că temperaturile ridicate pot genera o serie de probleme de sănătate. Mai grav, acest lucru li se poate întâmpla atât persoanelor sănătoase, cât și celor cu suferințe cardiovasculare, neuropsihice, endocrine, metabolice, în general bolnavilor cu afecțiuni cronice și copiilor.
Pentru atenuarea efectelor nefavorabile ale temperaturilor deosebit de ridicate asupra sănătății, se recomandă câteva măsuri. În primul rând, spun medicii constănțeni, trebuie evitat pe cât posibil expunerea prelungită la soare, între orele 11.00 și 18.00. Apoi, nu ieșiți din casă în cursul zilei fără pălării de soare, haine lejere din fibre naturale, de culori deschise. Înainte de orice, trebuie să consumați zilnic între 1,5 - 2 litri de lichide (apă, apă plată, ceai de plante, sucuri de fructe), fără a aștepta să apară senzația de sete.
În plus, în perioadele caniculare, se recomandă consumul unui pahar de apă la fiecare 15 - 20 de minute. Totodată, o doză de iaurt produce aceeași hidratare ca și un pahar de apă. Nu uitați, cât ține căldura, încercați să evitați băuturile cu conținut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice și favorizează deshidratarea.
De asemenea, în timpul deplasărilor prin oraș, este util să intrăm în spații climatizate sau organizate ca puncte de prim ajutor în caz de caniculă (farmacii).