14 Septembrie 2015
1327 accesări
0 comentarii

Meteorismul abdominal sau „balonarea abdominală”, cum este cunoscută popular, nu reprezintă afecţiuni propriu-zise, ci simptome ale căror cauze pot fi multiple: fermentaţii intestinale, înghiţirea aerului în timpul meselor sau al vorbirii, gastritele hipoacide, enterocolitele, afecţiunile colecistului sau ale pancreasului. În acest caz, fitoterapia vine cu plante medicinale carminative, ca soluţie pentru împiedicarea acestor procese deloc confortabile.

„În balonările abdominale care se datorează distoniilor vegetative, se pot utiliza şi plante cu efect sedativ, cum sunt rădăcina de valeriană, talpa gâştii sau fructe de chimion. La pacienţii care au tendinţă de constipaţie se pot folosi şi fructe de coriandru, coajă de cruşin sau frunze de mentă, iar la cei cu tendinţă de diaree, coada racului sau sunătoare.

Dacă simptomele de saţietate sau tulburări ale tranzitului intestinal persistă, este nevoie de un examen clinic. Însă, până să ajungeţi la medic, este de preferat să evitaţi mesele copioase şi băuturile carbogazoase. Aşadar, iată câteva indicaţii: evitarea băuturilor carbogazoase, a alimentelor prea reci sau prea fierbinţi, evitarea mâncatului «în grabă», vorbitului în timpul mesei, pentru a preveni înghiţirea aerului, evitarea consumului de condimente, grăsimi, afumături, alimentele care produc fermentaţie, cum sunt fasolea, mazărea, varza, lintea, evitarea alcoolului şi a fumatului”, recomandă dr. Mirela Stângaciu, medic de familie, competenţe homeopatie.

Mai mult, medicul recomandă evitarea consumului de medicamente care produc iritaţie a mucoasei intestinale şi agravează simptomatologia bolilor care produc aceste simptome: enterocolita, colita de putrefacţie sau colonul iritabil. Puteţi consuma în schimb iaurturi, pentru că acestea conţin bacterii probiotice ce ajută la refacerea florei intestinale, cresc imunitatea intestinului şi îmbunătăţesc digestia.

Taguri articol: abdominală balonare

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Năstase