16 Decembrie 2018
1278 accesări
0 comentarii

Medicii au diagnosticat, în ultimii ani, tot mai multe cazuri de diabet zaharat. Mai grav, o bună parte dintre pacienţi suferă de neuropatie diabetică, care este una dintre complicaţiile cronice ale diabetului. Aceasta afectează până la 66% dintre persoanele cu diabet 1. Neuropatia diabetică afectează unul sau mai mulţi nervi şi se manifestă prin diferite semne şi simptome, dintre care cele mai frecvente sunt paresteziile şi durerea. Persoanele care suferă de diabet zaharat ar trebui să efectueze periodic controale de rutină şi să se informeze despre metodele de prevenire a apariţiei complicaţiilor, cu precădere a neuropatiei diabetice.

Deşi acest tip de complicaţie este dificil de evaluat şi tratat, este extrem de importantă diagnosticarea precoce. În prezent, cea mai frecventă formă de neuropatie diabetică, polineuropatia senzitivo-motorie, presupune dureri foarte mari care afectează major calitatea vieţii bolnavului. Pe lângă durere, neuropatia diabetică aduce tulburări trofice şi circulatorii, care se manifestă în special la nivelul membrelor inferioare, vorbind astfel despre piciorul diabetic, care, dacă este neglijat, poate duce la amputaţie.

Prof. dr. Gabriela Radulian, preşedintele Societăţii de Neuropatie Diabetică spune că, deşi în multe cazuri pacienţii nu ştiu că au această complicaţie, neuropatia diabetică ar putea fi depistată în stadiile incipiente, prin intermediul unor programe de screening. Medicul este de părere că un tratament adecvat, încă de la început, ajută la îmbunătăţirea evoluţiei bolii şi reduce astfel impactul asupra calităţii vieţii. „Conform recomandărilor Asociaţiei Americane de Diabet, screening-ul neuropatiei diabetice trebuie efectuat la debutul diabetului zaharat de tip 2 şi la cinci ani de la diagnosticul diabetului de tip 1, iar apoi, cel puţin anual.

Screening-ul presupune anamneza pacientului şi o serie de teste clinice. Majoritatea pacienţilor cu neuropatie diabetică prezintă de cele mai multe ori simptome şi/sau semne specifice, care ar trebui recunoscute imediat de către clinician. În jur de unul din zece pacienţi prezintă simptomatologie evidentă de neuropatie diabetică, atunci când se pune diagnosticul de diabet zaharat, în timp ce după 25 de ani de la depistarea diabetului, aproximativ unu din doi pacienţi au semne clinice de neuropatie”, a explicat specialistul.

Dr. Radulian a precizat că toate complicaţiile cronice sau pe termen lung ale diabetului zaharat se dezvoltă treptat. Astfel, cu cât creşte durata de evoluţie a diabetului, mai ales în condiţiile unor valori glicemice necontrolate, cu atât este mai mare riscul de complicaţii cronice.

Specialiştii subliniază că pentru reducerea riscului de dezvoltare a neuropatiei diabetice, prioritatea este asigurarea unui control glicemic eficient.

Totodată, Federaţia Internaţională de Diabet atrage atenţia că un management strict al nivelului glucozei din sânge, caracterizat prin valori ale hemoglobinei A1c (media valorilor glicemice pe trei luni) < 7% poate conduce la o scădere cu 35% a riscului de amputaţii la nivelul piciorului.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU