oxiuri
„Fiică-mea este plecată la muncă în străinătate. Are doi copii pe care îi creştem noi, bunicii, sun-tem pensionari. Cu nepoţica n-am probleme de sănătate, dar nepoţelul e slăbuţ din cauza viermişorilor. Eu am grijă de amândoi la fel, nu înţeleg de ce numai el are probleme. Se pot preveni în vreun fel sau doar se tratează?”. (F. Cristina)
* * *
După cum ne-a explicat dr. Anca Sima, medic primar pediatru în cadrul Clinicii Homeomed, infecţiile de acest fel sunt dintre cele mai cunoscute, afectând circa un sfert din populaţia globului. Cât priveşte acţiunile de prevenire, respectarea strictă a regulilor de igienă este, de departe, esenţială. Referitor la frecvenţă, într-adevăr, copiii sunt mult mai afectaţi în comparaţie cu persoanele adulte. Este bine să ştiţi că acest fel de contaminare se face pe cale orală, cei mai expuşi fiind copiii. Iarăşi intervine lipsa de igienă, modul de a se juca al copiilor, consumarea de către aceştia a fructelor fără o spălare suficientă.
Medicul ne-a mai spus că în majoritatea cazurilor, simptomele sunt minore. Dacă însă apar dureri abdominale, lipsa poftei de mân-care sau scăderea în greutate, vărsături, diaree, balonare, agitaţie, ticuri, tulburări de somn şi comportament, atunci lucrurile sunt cât se poate de serioase şi este nevoie de prezentarea la medic, singurul în măsură să prescrie tratamentul necesar. Un lucru este însă cert: spălarea mâinilor după folosirea toaletei şi înainte de fiecare masă, tăierea unghiilor şi perierea lor, schimbarea zilnică a lenjeriei, spălarea regiunii perianale, filtrarea sau fierberea apei, spălarea fructelor şi legumelor înainte de a fi consumate sunt considerate formele cele mai sigure de prevenire a paraziţilor intestinali.