11 Mai 2020
699 accesări
0 comentarii

Hipertermia (atacul de caldură sau febra) reprezintă creşterea temperaturii corpului la 39 sau chiar 40 de grade Celsius. Uneori, este însoţită de pierderea cunoştinţei, vărsături, delir şi convulsii.

Persoana afectată nu mai poate respira, iar pupilele sunt dilatate. Hipertermia apare mai uşor la copii, vârstnici şi sportivi. Afecțiunea,

ne-a spus medicul de familie Adriana Staicu, are mai multe cauze: deshidratarea, factorii fizici, de mediu, precum şi cei biologici, aşa cum sunt infecţiile.

„Dacă temperatura corpului este de 38 de grade, este suficientă administrarea de lichide, însă, dacă temperatura corpului ajunge la 39 de grade, este bine ca persoanei afectate să i se facă împachetări. Atenţie, însă. Corpul trebuie împachetat de la mijloc în jos, cearşaful să fie aşezat sub inimă. Apa în care este îmbibat cearşaful trebuie să fie la temperatura camerei, nu rece sau fierbinte”, precizează medicul.

Apoi, hidratarea unui pacient hipotermic nu trebuie să se facă brusc. Se începe cu administrarea în trepte a lichidului. În cazul în care cauza apariţiei hipertermiei este infecţioasă, este bine să se administreze şi un simptomatic, cum ar fi algocalminul.

Sfaturi de la medici

Pentru a evita hipertermia medicii ne dau câteva sfaturi. Primul este legat de îmbrăcăminte. Corpul are nevoie să transpire pe timpul caniculei. Tricourile de bumbac şi pantalonii scurţi sunt o alegere potrivită. Apoi, consumarea multor lichide este absolut necesară. Acestea trebuie consumate chiar dacă nu simţiţi senzaţia de sete. Evitaţi încăperile sau zonele cu temperaturi ridicate. Nu vă expuneţi timp îndelungat la soare. Evitaţi consumul mare de cafea, alcool sau nicotină. Acestea au efect diuretic şi deshidratează corpul. Crampele de căldură apar la nivelul abdomenului, braţelor, membrelor inferioare, mai ales în caz de transpiraţie abundentă, în timpul unor activităţi fizice solicitante. Din acest motiv, medicii recomandă pe parcursul perioadei caniculare încetarea activităţii fizice şi repaos în locuri răcoroase. De asemenea, sucurile de fructe naturale sau băuturile energizante trebuie diluate cu apă. Dacă aceste crampe durează mai mult de o oră este necesară consultarea medicului.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii