Înmulţirea ciupercii Candida albicans în exces duce la producerea unui dezechilibru la nivelul mucoasei vaginale, astfel, apărând candidoza (vaginita). Această afecţiune se poate instala în urma unui tratament puternic cu antibiotice, din cauza scăderii imunităţii, în urma utilizării frecvente a tampoanelor sau din cauza spălăturilor vaginale cu diferite substanţe care pot dezechilibra flora bacteriană specifică acestei zone.
Candidoza poate deveni o problemă serioasă în viaţa de cuplu, din cauza simptomelor. De cele mai multe ori, tratamentul este urmat de ambii parteneri, deoarece şi bărbatul poate fi afectat, chiar dacă simptomele lipsesc.
Candidoza poate apărea şi în sarcină, din cauza modificărilor hormonale şi a slăbirii sistemului imunitar. Alimentaţia are un rol foarte important. Persoanele care au un regim alimentar sărac în vegetale şi bogat în produse pe bază de zahăr rafinat sunt predispuse să facă des candidoză. Fumatul şi consumul de alcool sunt doi factori majori care contribuie la instalarea vaginitelor. Trebuie să se pună un preţ mare pe igienă, pentru a se evita transmiterea bacteriilor din zona anală spre vulvă. Candidoza este una dintre cele mai întâlnite forme de vaginită ce apare la femeile de toate vârstele.
Cum poate fi depistată candidoza
Sunt cazuri în care simptomele acestei afecţiuni sunt uşoare, iar candidoza se vindecă fără vreun tratament anume, însă sunt şi cazuri în care simptomele se manifesta brutal, creând un disconfort major persoanei afectate.
„Persoanele care suferă de candidoză pot depista că secreţiile vaginale sunt abundente, urât mirositoare, de o culoare gălbuie şi cu o consistenţă aproape solidă. La nivelul vulvei se resimt usturimi, mâncărimi şi o senzaţie de uscăciune. De asemenea, apare durerea în timpul actului sexual. Diagnosticul se pune în urma unei examinări efectuate de către medicul specialist ginecolog, prin recoltarea de secreţii şi analizarea acestora. Această analiză este utilă în diagnosticarea mai multor afecţiuni”, explică dr. Vlad Tica, medic specialist, obstetrică - ginecologie.
Rezultatul analizelor este indicatorul principal pe baza căruia medicul specialist stabileşte dignosticul şi conduita terapeutică.
Medicii ginecologi afirmă că, datorită proprietăţilor vaginului de a se autocurăţa, duşurile vaginale nu sunt indicate, deoarece pot contribui la dezechilibrul florei vaginale. Există însă situaţii în care anumiţi medici specialişti recomandă spălături cu diverse ceaiuri sau soluţii.
Modalităţi de tratare
„Pentru candidoza cu simptomatologie evidentă, este indicat să urmaţi un tratament cu ovule, asociat sau nu cu terapie orală. Aceste tratamente sunt recomandate de medicul ginecolog, fiind individualizate pacientelor”, mai spune specialistul.
Formele mai uşoare de candidoză pot fi remediate apelând şi la unele remedii naturiste. Ceaiurile medicinale, de pelin, muşeţel şi coada şoricelului, pot fi extrem de folositoare în ameliorarea simp-tomelor. Şi consumul de iaurt contribuie la înmulţirea bacteriilor bune din floră, implicit şi la reducerea bacteriilor dăunătoare.Se recomandă evitarea contactului sexual pe toată perioada tratamentului, până la vindecare.
Recomandări pentru prevenirea îmbolnăvirii
Specialiştii afirmă că este foarte important să se evite lenjeria tanga sau pantalonii strâmţi. În timpul menstruaţiei, este indicat să se folosească absorbantele, nu tampoanele. Spălăturile vaginale se fac doar la recomandarea medicului specialist, atunci când este cazul. De fiecare dată când se foloseşte un tratament cu antibiotice, este indicat să se consume mult iaurt şi un probiotic suplimentar. Înainte şi după contactul sexual sunt indicate duşurile, iar în timpul menstruaţiilor, evitarea contactului sexual.
Pentru orice nelămuriri, adresaţi-vă medicului specialist.