detartrajj-1339524458
Suntem deja la jumătatea lunii iunie, iar cei mai mulţi dintre noi se gândesc unde şi când îşi vor petrece concediul de vară. Însă, pregătirea pentru vacanţă presupune, printre altele, şi o vizită la medicul dentist. Acesta ne va ajuta să vindecăm eventualele maladii ale dinţilor, să remediem micile defecte şi să ne bucurăm de cel mai frumos şi modern zâmbet pe timpul verii.
Cosmetica dentară este „capul de afiş” al acestui sezon estival, sunt de părere medicii stomatologi. „Aceasta presupune intervenţia asupra micilor imperfecţiuni ale dinţilor, cum ar fi culoarea, spaţiul dintre dinţi, nealinierea danturii sau decorarea dinţilor”, am aflat de la dr. Ioan Traian Moina, medic dentist în cadrul cabinetului Dentarex din Constanţa.
Detartrajul ne apără de infecţii
Dr. Moina ne-a spus că unul dintre cele mai comune tratamente cosmetice este cel de igienizare şi constă în îndepărtarea tartrului. „Detartrajul, cum este numită operaţiunea de curăţare a dinţilor, îndepărtează tartrul de pe dinte şi de sub gingie, astfel încât nu numai dintele ci şi mucoasa este curată, deci mult mai apărată de inflamaţii sau infecţii”, a afirmat medicul dentist.
Mai mult, îndepărtarea tartrului nu este doar o etapă a cosmeticii dentare, ci aceasta se realizează de către dentist înainte de orice intervenţie stomatologică. „Este necesar ca medicul să poată aprecia starea dintelui şi a parodonţiului fără depunerile de tartru”, a explicat dr. Moina.
Ce metodă de îndepărtare a tartrului putem alege
Potrivit medicului dentist, metodele cel mai frecvent folosite pentru curăţarea tartrului sunt detartrajul manual, cel cu ultra-sunete şi cel cu aer comprimat. „Detartrajul manual, efectuat de stomatolog cu instrumente specifice, este mai îndelung, mai neplăcut, dar sigur se îndepărtează tot tartrul subgingival. Pentru cei cu hipersensibilitate, detartrajul se poate realiza şi sub anestezie”, a menţionat dr. Ioan Moina.
Cea de-a doua metodă de detartraj menţionată mai sus presupune fragmentarea tartrului cu ultrasunete şi îndepărtarea fragmentelor printr-un jet de apă. „Nu toate fragmentele sunt îndepărtate, de aceea medicul va verifica şi, la nevoie, va interveni manual, caz în care se poate apela şi la anestezie”, a adăugat stomatologul. În final, detartrajul cu aer comprimat se adresează numai celor care nu au dinţii sensibili, deoarece jetul de aer comprimat poate fi destul de puternic şi poate provoca dureri în unele locuri.
Care sunt următorii paşi în obţinerea unei danturi perfecte
Odată finalizată curăţarea dinţilor, dentistul vă va spune ce trebuie să faceţi în continuare pentru a avea o dantură străluci-toare. „Dacă dinţii au o coloraţie gălbuie, maronie sau pătată se poate obţine o aşa-numită albire, adică decolorare până la două nuanţe mai deschis, prin două metode, ambele sub strictul control al specialistului”, ne-a mai spus dr. Moina.
Prima metoda constă în confecţionarea a doua gutiere care să îmbrace dantura în care medicul introduce un gel special. Pacientul doarme cu aceste gutiere 5 - 7 nopţi, iar între timp evoluţia decolorării şi starea dinţilor şi a mucoasei este evaluată zilnic de către dentist, urmând ca albirea să fie finalizată printr-un periaj şi o lustruire.
Cea de-a doua metodă este mai comodă şi mai rapidă, susţine dr. Ioan Moina. „Albirea se desfăşoară în cabinet timp de trei zile câte 20 de minute. Aplicăm pe dinţi un gel cu peroxid de hidrogen pe care-l activăm cu o sursă de lumină”, a afirmat dentistul. Cu toate acestea, ambele metode folosesc geluri cu peroxizi care subţiază uşor smalţul dintelui, motiv pentru care dr. Moina nu recomandă albiri prea dese.
Cum se realizează decorarea dinţilor
În ultimii ani, tot mai multe persoane aleg să îşi împodobească dantura cu bijuterii. Acestea sunt fie din metale sau pietre preţioase, fie din cristale sau zirconiu, pot fi păstrate un sezon întreg şi pot fi asortate la diferite evenimente sau ţinute.
Dr. Moina ne-a explicat cum se realizează aplicarea acestor accesorii. „Fixarea bijuteriilor dentare nu afectează integritatea dintelui. Picătura de demineralizant care se aplică în locul unde este montată bijuteria este foarte mică şi susţinută numai 15 secunde. Aplicarea bijuteriei presupune şi un strat subţire de material compozit fotopolimerizat, care după finisare va şi proteja dintele”, a precizat stomatologul.
În final, indiferent care este metoda cosmetică dentară pentru care optaţi, nu trebuie să uitaţi că cei mai frumoşi dinţi sunt cei sănătoşi, iar pentru acest lucru se recomandă vizita periodică la medicul dentist.