medical analysis2

medical analysis2

33898_2_1330010378

33898_2_1330010378

33898_2_1330010378

33898_2_1330010378

MEDICAL ANALYSIS (1)

MEDICAL ANALYSIS (1)
19 Decembrie 2012
1927 accesări
2 comentarii

Te-ai palpat la sâni şi ai descoperit un nodul? Nu te panica, dar nici nu te culca pe o ureche
Cancerul de sân este o formă de neoplasm ce se vindecă, cu condiţia să se meargă la medic din vreme, când boala este în fazele incipiente şi, cel mai important, să fie urmate sfaturile specialiştilor. „Nu te duce să te operezi, să-ţi scoţi sânul, vecina mea s-a operat ieri, iar astăzi o îngroapă” sau „Medicii te operează de două ori, ca să-ţi ia banii” - sunt câteva dintre ideile vehiculate, care înveninează mintea bolnavelor şi aşa ajung să fie diagnosticate cât este mult prea târziu. Pentru a-şi înfrânge teama, alimentată de multe ori de prejudecăţi, femeile trebuie să înţeleagă fiecare etapă din procesul de tratare a neoplasmului de sân: diagnosticarea, operaţia, tratamentul, reconstrucţia sânului, consultarea ulterioară periodică a medicului. Cum este diagnosticată boala Diagnosticul este stabilit în trei modalităţi, la indicaţia chirurgului, radiologului sau oncologului: - puncţie aspirativă - se introduce un ac foarte subţire pentru extragerea de celule; nu o recomand, pentru că poate genera situaţii ambigue, existând posibilitatea să fie extrase celule din zona necanceroasă. - puncţia biopsie - se introduce un ac gros şi se recoltează ţesut; examenul este de certitudine, căci specialistul poate spune 100% dacă există sau nu neoplasmul. - biopsie - se extirpă un fragment sau întreaga tumoră şi se realizează examenul anatomo-patologic, cu siguranţă a diagnosticului de 100%. Dacă examenul anatomo-patologic arată prezenţa unui neoplasm, pot fi urmate două căi: în prima variantă, se realizează un prim tratament cu citostatice, urmat de operaţia de extirpare a sânului, apoi de a doua sesiune de chimioterapie, de radioterapie, hormonoterapie şi imunoterapie. A doua variantă este: se extirpă tumora, apoi se realizează operaţia de extirpare a sânului, parţială sau totală, şi abia ulterior are loc terapia cu citostatice, radioterapia etc. Extirparea sânului, următoarea etapă În funcţie de particularităţile fiecărui caz, chirurgul împreună cu pacienta stabileşte dacă realizează o extirpare parţială a sânului, totală sau o mastectomie dublă. În România s-a împământenit procedura de extirpare totală a sânului; în străinătate, protocoalele prevăd ca primă etapă extirparea parţială, pentru îndepărtarea unei părţi de sân, din jurul tumorii. Abia ulterior, dacă există recidivă, se scoate tot sânul.

Există şi varianta mastectomiei păstrând învelişul cutanat. Procedura, intitulată skin sparing mastectomy, constă în tăierea areolei mamare pentru scoaterea sânului; particularitatea acestei proceduri este că implantul mamar trebuie introdus în cadrul aceleiaşi intervenţii chirurgicale. Am avut cazuri când femeile au înţeles că riscul de recidivă este ridicat şi au fost de acord să-şi extirpe ambii sâni. Decizia este însă greu de luat, impactul psihologic fiind deosebit. Discutăm cu pacientele inclusiv variantele reconstrucţiei. Sunt femei care deşi iniţial sunt de acord cu protezele mamare, pe parcurs renunţă, multe de teama unei a treia operaţii. Procedurile menţionate, de extirpare sau reconstrucţie a sânului, se realizează în cadrul clinicii MACTA, cu aparatură modernă şi în condiţii europene. În ceea ce priveşte recidiva, este un fenomen pe care nu-l putem controla. Dacă la nivel mondial incidenţa cancerului de sân a scăzut, dacă tehnicile chirurgicale s-au îmbunătăţit şi au fost găsite noi citostatice, recidiva şi mortalitatea se menţin încă la un nivel ridicat. În Constanţa există o posibilitate de a se controla riscul de recidivă pentru ceea ce se numeşte PET - o emisie de pozitroni care determină evidenţierea eventualelor celule. Importante sunt atât urmarea indicaţiilor specialiştilor, dar şi gândirea pozitivă. Nu ignorarea sfaturilor medicilor, ci convingerea că, luptând împreună cu aceştia, boala va fi învinsă! Prof. dr. Octavian Dumitru UNC, medic primar chirurg, Clinica MACTA

Taguri articol: cancer la san chirurgie oncologie recidiva tratament

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

2 comentarii

31 decembrie 2012
Mirea Aurora

Invata sa invingi;cancerul de san se poate vindeca urmand fiecare etapa din procesul de vindecare al neoplasmului de san,consultarea periodica a medicului si nu in ultimul rand gandirea pozitiva.Ma consider o persoana norocoasa fiind tratata de dr.Monica Lazar si de Prof.univ.dr.Octavian Unc; datorita dansilor pretuiesc fiecare moment mai mult decat inainte,nimic nu este mai important decat sa fii alaturi de copii si de familie . Niciodata nu trebuie pierdute Speranta si Iubirea.

21 decembrie 2012
Rodica

Mama mea a murit acum aproape un an de cancer mamar si a fost o experienta ingrozitoare care m-a marcat pe viata. Nu numai ca a fost in preajma sarbatorilor, am mai avut parte si de intamplari tipice prin spitalele romanesti... Pentru o perioada am crezut ca am scapat insa a recidivat si ast-a fost... Spre sfarsit am descoperit clinica Donna Medical Center unde am fost la dr. Claudia Teodorescu pt ultimele indrumari. Desi au fost vesti proaste, macar au fost corecte. Ii multumim pt sprijin si pt faptul ca este intr-adevar un medic specialist profesionist. Numai bine!

Articol publicat de Prof. dr. Octavian Dumitru UNC