alimente_post
Vitamina B este cunoscută şi ca vitamina unei bune dispoziţii, iar întreg complexul de vitamine B are efecte benefice asupra sistemului nervos, a stării psihice şi asigură creşterea randamentului intelectual, se arată în literatura de specialitate. Vitamina B1 susţine funcţia nervilor şi are un rol important în metabolismul glucidelor, transformând carbohidraţii suplimentari în grăsimi. Puteţi obţine necesarul de vitamina B1 dacă mâncaţi carne slabă de porc, fasole neagră, soia, mazăre, germeni de grâu, făină de ovăz şi drojdie de bere.
Totodată, vitamina B2 protejează organismul de cancer, previne anemia şi poate fi asimilată din consumul de lapte de soia, de carne de vacă sau carne slabă de porc, iaurt, ouă, legume cu frunze verzi, broccoli şi asparagus. Vitamina B3 protejează împotriva bolilor cardiovasculare şi scade colesterolul. Aceasta se găseşte în carnea de pasăre fără grăsimi, peşte, ouă, mazăre, ciuperci, broccoli, cartofi, alune, unt de arahide, tofu şi brânză dulce.
Mai departe, vitamina B6 ajută la scăderea riscului de boli de inimă, îmbunătăţeşte starea de spirit şi tratează tulburările de somn. Vitamina B6 poate fi obţinută prin consumarea de banane, seminţe de floarea soarelui, broccoli, avocado, orez brun, fulgi de ovăz, produse de origine animală şi drojdie de bere. De asemenea, vitamina B12 este importantă pentru formarea celulelor roşii ale sângelui, creşterea de noi celule şi menţinerea sănătăţii sistemului nervos central. Poate fi asimilată prin consumul de ouă, lapte, iaurt, brânză, ton, scoici, stridii şi carne fără grăsimi.