16 Mai 2019
2959 accesări
0 comentarii

Urechile sunt organe senzoriale foarte importante, acestea nu numai că ne ajută să răspundem la diverși stimuli, dar, de asemenea, ne ajută la menținerea echilibrului. Urechile înfundate pot afecta echilibrul, auzul şi pot cauza durere şi disconfort.

În funcție de cauza înfundării urechilor, se alege tratamentul cel mai potrivit. În cazul urechilor înfundate pe fondul modificării de altitudine, problema se va remedia fie când urechea se obișnuiește cu noua altitudine, fie când se revine la altitudinea obișnuită. Mestecatul unei gume, înghițitul sau căscatul pot remedia această situație. Dacă înfundarea urechii este cauzată de un dop de ceară, pacientul poate apela la ajutorul medicului specialist în ORL, însă poate folosi şi un spray auricular pentru eliminarea dopului. Acest spray se găsește în farmacii şi trebuie folosit conform indicațiilor de pe ambalaj. Pe de altă parte, dacă este vorba despre o infecție, fie virală, fie bacteriană, medicul este cel în măsură să facă recomandările necesare. În general, medicul va prescrie picături de urechi, care vor ameliora situația.

Există câteva remedii la îndemână care îți pot desfunda urechile, asta în cazul în care nu e vorba despre vreo afecțiune medicală mai serioasă.

Pentru a desfunda urechea putem să ne folosim respirația, astfel inspiră adânc, apoi ţine-te de nas şi închide gura. Când simți nevoia să expiri, împinge aerul din plămâni pe nas, fără însă să iei degetele de acolo. Astfel, se creează o presiune care va debloca urechea. Poți mesteca apoi gumă pentru a te asigura ca nu se va înfunda la loc. Sunt benefice şi inhalațiile cu aburi, umplând cada cu apă fierbinte şi, după ce se creează aburi, stai în baie de la 10 la 15 minute. Aburii înmoaie mucusul din ureche şi astfel deblochează urechea înfundată.

Dacă senzația de ureche înfundată nu dispare în câteva zile, ori dacă apar simptome asociate, e indicat consultul medical. Simptome alarmante asociate cu urechea înfundată sunt febra, durerile acute ale urechii, secrețiile cu sânge din ureche, pierderea auzului, amețelile.

Madlena CĂLUGĂREANU

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii