14 Noiembrie 2017
1456 accesări
0 comentarii

În luna noiembrie, la fel ca în fiecare an, se serbează „Ziua mondială de luptă împotriva pneumoniei”.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), pneumonia este una dintre cele mai uşor rezolvabile probleme la nivelul sănătăţii globale dar, totuşi, mulţi copii mor din cauza infecţiei şi a complicaţiei. De aceea trebuie să ne informăm corect, pentru a putea combate boala, fără complicaţii.


Pneumonia poate fi cauzată de virusuri, bacterii sau fungi. Ea poate fi prevenită prin imunizare, printr-o alimentaţie adecvată şi prin adresarea unor factori legaţi de mediul înconjurător. Pneumonia cauzată de bacterii poate fi tratată cu antibiotice, însă doar o treime dintre copiii cu pneumonie primesc antibioticele de care au nevoie. Boala este o formă de infecţie respiratorie acută, care afectează plămânii. Pneumonia se poate răspândi în mai multe moduri. Virusurile şi bacteriile care se găsesc în mod frecvent în gâtul sau în nasul unui copil pot infecta plămânii dacă sunt inhalate. Boala se poate transmite şi prin picături mici, transportate prin aer, în timpul tusei sau strănutului.

„Simptomele severe ale pneumoniei sunt: tuse, durere în piept, atunci când persoana respiră sau tuşeşte, dificultăţi de respiraţie, tuse cu flegmă, febră, frisoane, oboseală. Greaţa, vărsăturile şi diareea sunt alte simptome posibile care pot să însoţească simptomele din sfera respiratorie. Copiii mici şi nou-născuţii pot să nu prezinte simptome specifice ale pneumoniei. În schimb, bebeluşul sau copilul poate să pară neliniştit sau letargic. Un copil cu pneumonie poate, de asemenea, să aibă febră, să tuşească sau să vomite. Medicamentele antibiotice sunt tratamentul ales pentru pneumonia cauzată de infecţiile bacteriene şi fungice. Antibioticele nu sunt eficiente împotriva pneumoniei virale”, au explicat medicii de la Centrul Medical „Iowemed”.

Apelaţi negreşit la medic, dacă aveţi cea mai mică suspiciune de boală. Mai ales dacă este vorba despre copii! Nu luaţi şi nu administraţi medicamente, decât după o vizită la medic. Pentru detalii, consultaţii şi tratament, apelaţi numărul de telefon 0241.962.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii