„Am luat o grămadă de pastile, şi antibiotice, iar sinusurile mele tot infectate sunt, nu mai suport situa-ţia. Medicul mi-a spus că dacă o să mai beau lapte, n-o să mă vindec prea uşor. Sincer, n-am auzit aşa ceva! Ce legătură are laptele cu problemele astea?” (Eliza Scutaru).
Faptul că disconfortul provocat de inflamarea sinusurilor este mare o confirmă şi dr.
Iuliana Botezatu, medic specialist în cadrul Phoenix Eastern Medical Center.
De ce apare acest disconfort?
Oasele din jurul nasului, ochilor şi obrajilor sunt căptuşite cu membrane care produc mucus, al cărui rol este deosebit de important pentru respiraţie: pe de o parte, încălzeşte şi umezeşte aerul inspirat, iar, pe de altă parte, filtrează o mare parte din germenii inhalaţi. Când însă apare o congestie iar mucusul nu mai poate fi eliminat aşa cum ar trebui, acesta continuă să se acumuleze şi până la urmă se infectează. Urmările sunt cum nu se poate mai neplăcute: cefalee, rinoree, presiune resimţită la nivel facial, exact simptomele pe care le acuzaţi şi dumneavoastră, doamnă Scutaru.
Forme de tratament. Medicul ne-a mai explicat că tratamentele prescrise pentru sinusurile inflamate variază de la antibiotice, până la medicamente antiinflamatorii. În cazurile mai complicate, nu sunt excluse nici intervenţiile chirurgicale de eliberare a sinusurilor.
De altfel, pentru a scăpa de simptomele atât de sâcâitoare, bolnavii ajung de cele mai multe ori să ia diferite medica-mente în acelaşi timp. Indiferent de numărul comprimatelor administrate, s-a dovedit că ameliorarea adusă de medicamente este ne-semnificativă dacă pacientul nu va renunţa să mai consume atât lapte, cât şi produse lactate. Nici produsele de patiserie, ouăle, ciocolata, zahărul, prăjelile şi alimentele procesate nu sunt recomandate. Totul, din cauză că alimentaţia joacă un rol extrem de important în tratarea acestei afecţiuni, ca şi a multor altora, dealtfel.