12 Martie 2024
42 accesări
0 comentarii

Cuperoza este o afecțiune cutanată care apare mai frecvent la persoanele cu tenul deschis, manifestându-se prin înroșirea pielii, din cauza dilatării capilarelor de sânge. În prezent, există mai multe opțiuni de ameliorare a acestei boli cronice, dar nu și soluții definitive de tratament.

Cu toate că se încearcă identificarea termenului cu o altă patologie cutanată - rozaceea, sinonimizarea lor nu este totalmente corectă. Cuperoza poate ridica probleme estetice reale, alterând calitatea vieții persoanelor afectate.

De cele mai multe ori, cuperoza apare la persoanele cu ten fin, sensibil și/sau deschis la culoare. De asemenea, fața ce roșește rapid este mai predispusă la cuperoză și are șanse mai mari de a dezvolta boala în timp. Afecțiunea este mai frecventă între 20-70 ani, mai des întâlnită la femei decât la bărbați. Potrivit dr. Lilia Burlacu, pielea este traversată de o rețea de capilare ce asigură circuitul sângelui în derm și hipoderm. Aceste vase de calibru extrem de mic, își modifică diametrul prin intermediul unor sfinctere ce le pot dilata, accelerând fluxul sanguin sau contracta, diminuându-l. Astfel este posibilă termoreglarea pielii, inconfortul termic fiind urmat de dilatarea capilarelor.

„În condițiile expunerii repetate la temperaturi excesiv ridicate sau scăzute, dar și în cazul existenței unor factori genetici, funcționalitatea sfincterelor sus-menționate poate fi ireversibil alterată și capilarele rămân dilatate. Din acest motiv, vasele superficiale devin vizibile și dau o nuanță roșiatică pielii feței. Totodată, consumul excesiv de alcool (mai ales de vin roșu), dar şi a altor băuturi fierbinți, mâncărurile condimentate, picante pot fi de vină pentru apariţia problemei. În acelaşi timp, temperaturile extreme ale mediului (clima fierbinte, umedă, rece sau vântoasă), dar şi hipertensiunea arterială sunt alte cauze de declanşare a cuperozei”, a precizat medicul. Specialistul a subliniat că şi unele produse de îngrijire a pielii (cremele de înălbire a tenului pe bază de corticoizi sunt un factor de risc, cosmeticele ce usucă pielea) reprezintă o problemă pentru ten. De precizat că în cazul sarcinilor, cuperoza se va remite spontan la câteva luni după naștere, nefiind necesar tratamentul. De obicei, afecţiunea nu se tratează, dar se poate ameliora, mai ales, dacă se intervine în stadiile incipiente. În general, tratamentul depinde de simptomele prezente. Tocmai de aceea, este necesară eliminarea factorilor de risc, adoptarea unei alimentații corecte,

evitarea spălării frecvente a pielii feței. Se recomandă, în schimb, utilizarea de creme hidratante, ce nu conțin alcool sau parfum.

Pentru ascunderea cuperozei se pot utiliza creme, corectoare cosmetice speciale de culoare verde (estompează roșeața), dar şi administrarea vitaminei C pentru îmbunătățirea calității vaselor de sânge.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU