Rezistenţa la antibiotice este una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică, care trebuie adusă în atenţia tuturor, ori de câte ori este nevoie. Rezistenţa la antibiotice apare când bacteriile reuşesc să determine reducerea sau eliminarea eficienţei medicamentelor antimicrobiene, destinate a preveni sau vindeca infecţiile.
Supradozarea sau administrarea greşită a antibioticelor poate determina apariţia şi dezvoltarea unor bacterii rezistente la antibiotice. Astfel, la o viitoare îmbolnăvire, când am putea avea nevoie de un antibiotic pentru o infecţie bacteriană, s-ar putea ca acesta să nu mai aibă efect.
„Dacă aveţi o simplă răceală, antibioticele nu sunt de folos! Răceala şi gripa sunt cauzate de virusuri şi nu de bacterii. Dacă se iau antibiotice în cazul unei infecţii virale, fără recomandarea medicului, efectele sunt următoarele: infecţia rămâne netratată, iar alte persoane nu vor fi protejate de infecţie. De aceea, nu trebuie să se folosească antibiotice fără prescripţia medicului; să nu se ia antibiotice din proprie iniţiativă pentru o infecţie virală; a nu se administra antibiotice prescrise altei persoane, doar pentru ca, aparent, aveţi aceleaşi simptome; dacă medicul vă prescrie antibiotice,nu săriţi peste doze şi nu păstraţi antibioticele rămase pentru o presupusă îmbolnăvire viitoare, auncaţi antibioticele expirate”, explică specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică.