Medicii ne avertizează mereu asupra consumului exagerat de sare, dar şi despre beneficiile pe care le puteţi avea dacă reduceţi aportul acesteia.
„Sarea în exces duce la creşterea tensiunii, la creşterea în greutate (pentru că sarea care nu se poate elimina, este împachetată în grăsime şi depozitată), dar duce şi la poliartrita reumatoidă şi accentuează degenerescenţa articulară. Aproape că nu există reţetă care să nu aibă în compoziţie puţină sare. Ba chiar am putea spune că sarea potenţează gustul ingredientelor, prin eliberarea unor molecule care le face să intensifice aroma. Chiar şi în deserturi se pune un praf de sare, pentru că amplifică gustul dulce. Pentru a echilibra aportul de sare, vestea bună este că ne putem folosi de o mulţime de alte trucuri care ne ajută să facem mâncarea la fel de gustoasă fără să folosim niciun strop de sare. Cea mai la îndemână metodă de a aroma mâncărurile este să le adăugăm condimente şi ierburi aromatice. Aşa că, aveţi grijă să nu vă lipsească niciodată condimentele”, este de părere Alina Faur, nutriţionist.
Spre exemplu, lămâia, lime-ul sau portocala dau gust bucatelor şi se pot folosi pentru sosuri, în timp ce fierb sau înainte de a fi servite. De asemenea, brânza este sărată prin natura ei, aşa că este perfectă pentru potenţarea aromelor din diverse preparate. Ca şi în cazul ierburilor, usturoiul, ceapa, prazul sau arpagicul au rolul de a scoate în evidenţă aromele din mâncare.